Varghuvud

Varghuvud

Konstnär: Bengt Lindström

Tillkomstår: Okänd


Kommun: Botkyrka

Besöksmålstyp: Djur, Offentlig konst

Adress: Tumba gärde

Närmaste SL-hållplats: Tumba bruk

En abstrakt skulptur i färgerna blått, rött, grönt, vitt. Flerbostadshus bakom. Grönskande träd och häckar runtomkring.

©Bengt Lindström/ Bildupphovsrätt 2017. Foto: Elisabeth Boogh.

En jättelik och färgstark skulptur har tagit plats vid bostadshusen på Tumba gärde. Det är konstnären Bengt Lindström som har format ett sex meter högt varghuvud.

I gränslandet

Skulpturen befinner sig i gränslandet mellan det abstrakta och det föreställande. Vi kan inte se exakt vad det är men anar formen av ett huvud och en kropp. Titeln Varghuvud är en ledtråd. Den hjälper oss att att se gestalten av ett djur med huvud, ögon och mun. Det ser ut som om vargen sträcker sig upp mot himlen.

En mycket hög figur som är mjuk i sina former.
Varghuvud. ©Bengt Lindström/ Bildupphovsrätt 2017. Foto: Elisabeth Boogh.

Upptäck konstverket

Till skillnad från många offentliga konstverk är skulpturen lätt att upptäcka, tack vare de kraftfulla färgerna som rött, gult, grönt, blått och vitt. Skulpturens form är massiv. Tillsammans med färgerna leder det tanken till något primitivt och djuriskt. Det gör att konstverket blir en kontrast till det anlagda och ordnade runtomkring. Skulpturen tar plats med både storlek och färg. Men är det inte  så att den också tar plats ljudmässigt? Kan du höra vargens ylande?

Runtomkring finns en stenlagd gång som uppmanar dig att gå runt och upptäcka. Och upplevelsen av verket förändras när du rör dig runtomkring, eftersom ingen sida är den andra lik.

En mycket hög figur som är mjuk i sina former.
Varghuvud. ©Bengt Lindström/ Bildupphovsrätt 2017. Foto: Elisabeth Boogh.

Skulpturen skänktes 2005 till Botkyrka kommun av Peab i samband med att de första bostadshusen på Tumba gärde uppfördes.