Häcklöparen

Häcklöparen

Konstnär: Knut Erik Lindberg

Tillkomstår: 1983


Kommun: Botkyrka

Besöksmålstyp: Offentlig konst, Sport

Adress: Utbildningsvägen 2B

Närmaste SL-hållplats: Tumba pendeltågsstation

En skulptur, som liknar en häcklöpare, tar ett hopp över en grönskande häck.

©Knut Erik Lindberg/ Bildupphovsrätt 2017. Foto: Elisabeth Boogh.

En häcklöpare tar språnget över häcken i parken i Tumba. Överkroppen är framåtlutad, den högra armen är sträckt framåt och han tar språnget med vänsterbenet. Båda benen är så utsträckta att han nästan är i spagat i luften. Han hoppar över en verklig häck, och om den inte är ordentligt klippt kommer han inte att klara språnget.

En skulptur som liknar en häcklöpare, tar ett språng över en grönskande häck.
Häcklöparen. ©Knut Erik Lindberg/ Bildupphovsrätt 2017. Foto: Elisabeth Boogh.

Bakgrund

Skulpturen av häcklöparen kom till när sporthallen intill byggdes. Konstnären Knut -Erik Lindberg fick inspiration från friidrottstävlingar som han sett på TV.  Efter det gick han till Stadion för att teckna av verkliga häcklöpare. Han var särskilt fascinerad av rörelsen som sker när hinderlöparen klipper häcken.

Placeringen av skulpturen är fyndig., för häcken måste klippas och hinderlöparen klipper den med sitt språng. Skulpturen är gjuten i järn, och bränd med svetslåga för att klara vädret under alla årstider.

Uttryck

Häcklöparens enkla och avskalade form gör att skulpturen påminner om tidig grekisk skulptur, alltså konst från omkring 3000-2000 år före Kristus. Armar och ben är långa och smidig. Förutom att att ögonen och näsan är markerade saknar skulpturen anletsdrag och det gör att vi inte kan avläsa några känslor i ansiktet. Det är något urtida och primitivt över figuren. Samtidigt är gestalten fokuserad på att klara språnget.