Till innehållet

Besöksmål: Ulriksdals slott

Kommun: Solna

Det kungliga slottet Ulriksdal ligger vid Edsviken. Ursprunget är säteriet Jakobsdal som riksmarsken Jacob De la Gardie bildade 1638.

År 1669 köpte änkedrottning Hedvig Eleonora Jakobsdal. Sitt nuvarande namn fick slottet då hon skänkte det i dopgåva till sin nyfödde sonson prins Ulrik, Karl XII:s bror. Men Ulrik dog som ettåring och slottet återgick till givaren. Hon lät då bygga till sidobyggnaderna efter ritningar av Nicodemus Tessin d.ä. Omkring år 1705 byggdes orangeriet i slottsparken ritat av Nicodemus Tessin d.y. Orangeriet var ursprungligen ett växthus för citrusväxter men är numera ett skulpturmuseum.

Drottning Ulrika Eleonora vistades mycket på Ulriksdal och lät bygga om slottet till dess nuvarande yttre. Byggnaden som kallas Confidencen var från början ett ridhus som inreddes till teater 1753. Gustav III och trubaduren Carl Michael Bellman roade sig själva och andra här. Teatern har på senare år återuppstått och sommartid ordnas teater- och balettföreställningar.

Slottskapellet ritades av arkitekten Fredrik Wilhelm Scholander och uppfördes på 1860-talet. En annan intressant byggnad är en kopia av Ornässtugan, känd från Gustav Vasas äventyr i Dalarna, som byggdes till världsutställningen i Paris 1867. Det är ett falurött timmerhus med fjällpanel i två våningar. Kung Karl XV köpte stugan efter världsutställningen och lät flytta den till Ulriksdal.

Närmaste SL-hållplats: Ulriksdals wärdshus

close-icon