Ulriksdals slott

Ulriksdals slott


Kommun: Solna

Besöksmålstyp: Slott och herrgårdar

Närmaste SL-hållplats: Ulriksdals wärdshus

Vy över ett landskap med träd, vatten och ett stort hus som står nära vattnet.

Ulriksdals slott. Foto: Jan Norrman.

Det kungliga slottet Ulriksdal ligger vid Edsviken. Ursprunget är säteriet Jakobsdal som riksmarsken Jacob De la Gardie bildade 1638.

Hedvig Eleonora bygger ut

År 1669 köpte änkedrottning Hedvig Eleonora Jakobsdal. Sitt nuvarande namn fick slottet då hon skänkte det i dopgåva till sin nyfödde sonson prins Ulrik, Karl XII:s bror. Men Ulrik dog som ettåring och slottet återgick till givaren. Hon lät då bygga till sidobyggnaderna efter ritningar av Nicodemus Tessin den äldre. Omkring år 1705 byggdes orangeriet i slottsparken ritat av Nicodemus Tessin den yngre. Orangeriet var ursprungligen ett växthus för citrusväxter men är numera ett skulpturmuseum.

Ridhus blir teater

Drottning Ulrika Eleonora vistades mycket på Ulriksdal och lät bygga om slottet till dess nuvarande yttre. Byggnaden som kallas Confidencen var från början ett ridhus som inreddes till teater 1753. Gustav III och trubaduren Carl Michael Bellman roade sig själva och andra här. Teatern har på senare år återuppstått och sommartid ordnas teater- och balettföreställningar.

Ornässtugan

Slottskapellet ritades av arkitekten Fredrik Wilhelm Scholander och uppfördes på 1860-talet. En annan intressant byggnad är en kopia av Ornässtugan, känd från Gustav Vasas äventyr i Dalarna, som byggdes till världsutställningen i Paris 1867. Det är ett falurött timmerhus med fjällpanel i två våningar. Kung Karl XV köpte stugan efter världsutställningen och lät flytta den till Ulriksdal.

Visste du att…?

Confidensen har fått namn av att förtroliga samtal kunde föras under middagarna här eftersom matsalsbordet dukades på undervåningen och hissades upp till gästerna så att tjänstefolket kunde hålla sig ur vägen.

Läs mer

Ulriksdals slott (kungligaslotten.se)

Confidencen i Ulriksdals slottspark (confidencen.se)