Till minne av Ivar Lo-Johansson

Till minne av Ivar Lo-Johansson

Konstnär: Sam Westerholm

Tillkomstår: 2001

Material: Brons


Kommun: Haninge

Besöksmålstyp: Människor, Offentlig konst

Adress: Tungelsta station

Närmaste SL-hållplats: Tungelsta

Bronsskulptur av en man med basker utomhus.

©Sam Westerhom/ Bildupphovsrätt 2022. Foto: Rebecka Walan.

Författaren Ivar Lo-Johansson är klädd i basker, lång rock och skor. Ur rockfickan plockar han fram en penna. Eller är det kanske tvärtom, att han stoppar ner pennan i rockens innerficka?

Bronsskulptur av man klädd basker slips och rock med en penna i handen som han håller mot bröstet.
Till minne av Ivar Lo-Johansson. ©Sam Westerhom/Bildupphovsrätt 2022. Foto: Rebecka Walan.

Om Ivar Lo

Ivar Lo-Johansson är en av våra största arbetarförfattare. Han levde mellan 1901─1990. Framför allt har han blivit känd för sina skildringar av statarnas eländiga villkor i Sverige. Sammanlagt skrev han 55 böcker som rymmer olika teman, men som på olika sätt berör människans förflyttning från landsbygd till industrisamhälle. Han skrev också om kärlek och åldringsvård. Han skrev om livet, om människans strävan och utsatthet.

Bronsskulptur av man med basker utomhus.
Till minne av Ivar Lo-Johansson. ©Sam Westerhom/ Bildupphovsrätt 2022. Foto: Rebecka Walan.

Att författaren har fått en staty här beror på att han som barn bodde strax utanför Tungelsta. Till hundraårsminnet av hans födelse restes bronsskulpturen av honom i helfigur, tillsammans med en sten där scener ur hans liv och böcker skildras.

Konstverket

Stenen och dess scener har en berättande karaktär. På ena sidan av stenen kan vi följa författarens liv. Vi ser hur han tar tåget till Stockholm högst upp. Längre ner virvlar en kvinna i vattnets strömmar. Detta är författarens första kärlek som drunknade.

På den andra sidan följer olika scener ur hans böcker. Mjölkerskan är centralt placerad och till höger om henne ser vi bonden som gräver bort sin oro. En flicka ligger till sängs och hennes mor vakar över henne. Uppe till vänster finns ett hus med en familj framför.

Stenmonument med människor, djur, hus och fordon i tretton olika fält.
Till minne av Ivar Lo-Johansson. ©Sam Westerhom/ Bildupphovsrätt 2022. Foto: Rebecka Walan.

Monumentet är en helhet över författarens liv och gärning, där skulpturen av författaren är central. Se  på ansiktet och hur känsligt känsligt skildrat det är. Vi ser fårorna och de lite hängande så karakteristiska ögonen. Huvudet är lätt böjt.

Och så var det det där med pennan. Tar han upp den eller stoppar han ner den? Vad tror du?

Om konsten i Haninge

Konsten som presenteras i Haninge är belägen i Handen, Brandbergen och Tungelsta. Flera verk har anknytning till platsen, dess historia eller invånare. Haninge följer enprocentregeln vilket betyder att en procent avsätts för offentlig konst vid nybyggnation. Spännvidden av uttryck och tekniker är påfallande. Här finns mycket att upptäcka, uppleva och lära. Den offentliga konsten kan bli en spännande ingång till kommunens historia. Men varje konstverk rymmer också en hel värld som var och en upplever på sitt sätt.

Ta gärna med dig en vän när du går på konstvandring. Att samtala om konsten gör att vi se mer. Både av konsten och varandra.