Besöksmål: Stjärnskott

Kommun: Solna

Konstnär: Sophie Tottie
Tillkomstår: 2022

Konstverket brer ut sig över platsen där Råsunda fotbollsstadion en gång låg. Gestaltningen har många lager och bottnar. Fontänernas porlande drar uppmärksamheten till sig. Om du kikar ner i botten ser du små glittrande stjärnor.

Porlande fontän med stjärna av mässing i mitten.©Sophie Tottie/Bildupphovsrätt 2022 Foto: Rebecka Walan

Titeln på verket är Stjärnskott. Vad är en stjärna? En stjärna på himlen? En stjärna på jorden? Här finns himlavalvets stjärnbilder, du hittar dem på mässingsskyltar och i markläggningen med runda mässingsformer i anslutning till varje skylt. Cassiopeia. Plejaderna. Stora björn. Lyran. Verkets storlek manar betraktaren att utforska med kroppen, att gå runt, se, känna och lyssna.

Mässingsskylt med stjärnbilden Plejaderna
©Sophie Tottie/Bildupphovsrätt 2022 Foto: Rebecka Walan

På ett ställe finns ett solur. Det är mäktigt och urtida. Gjort i sten och brons påminner det om hur de antika soluren var utformade. Tiden mäts med en stav som kan lånas från biblioteket. Eller mätas med skuggan från din egen kropp.

Solur i svart sten med svart gatsten runtomkring. Ett vitt klot ovanför.©Sophie Tottie/Bildupphovsrätt 2022 Foto: Rebecka Walan

Liksom verket har många bottnar är det på samma sätt med platsen. Innan fotbollsstadion invigdes 1937 låg Råsunda idrottsplats här, under olympiaden 1912. Olympiaden ägde framförallt rum på Stockholms stadion men även på några andra platser i Stockholms län, som i Solna på Råsunda IP.

Platsen Råsunda är omgärdad av områden som Solna Centrum och Hagalund, men inrymmer även platser som Filmstaden och Stenstaden.

“Jag har inte utgått från en singulär idé. Det är istället många idéer som samspelar”, säger
Sophie Tottie.

Stjärnors namn har skrivits in i markläggningens teckning med vit gatsten, till exempel  Pelé och Greta Johansson. Det var här fotbollslegenden Pelé slog igenom 1958 när Brasilien vann VM och besegrade Sverige. Greta Johansson var den första kvinna att vinna ett svenskt OS guld och det var i sporten simhopp under olympiaden 1912. Det skedde dock inte på Råsunda utan på en annan plats i staden.

”Greta Johansson är relativt okänd och jag ville lyfta fram henne, även om det inte var just här hon tog OS guld. Hon är också förknippad med ”Solskensolympiaden” som i sin tur förknippas med Råsunda”, säger Sophie Tottie.

 I verket Stjärnskott finns klot, linjer, text och cirklar. Man kan se det som ringar på vattnet, ljudvågor eller planetära banor som fortplantas. Från Råsunda. Ut i Stockholm. Ut i världen.

Pelé skrivet i markläggning med smågatsten©Sophie Tottie/Bildupphovsrätt 2022 Foto: Rebecka Walan

“As far as you can run while holding your breath”, är inskrivet i gatsten av svart diabas. Tottie berättar att meningen utgår från en myt om halvguden Herkules. Så långt som han kunde springa medan han höll andan blev längden för Olympiska stadion på Peloponnesos.

Hur hänger soluret ihop med verkets andra komponenter? Kanske genom tiden och hur mätning av den är en viktig del av idrotten. För att kunna slå rekord. För att bli en stjärna.

Sophie Tottie har också haft den brasilianska landskapsarkitekten, Burle Marx och hans böljande stensättningen på Copacabana i åtanke. En stensättning som härstammar från Portugals väl utarbetade stenläggningar, exempelvis i Lissabon. Det är också portugisiska hantverkare som lagt stenen i Råsunda, vilket var i enlighet med skissförslaget,

Sammanlagt finns här 240 stjärnor inlagda med vardera sex uddar. Stjärnornas utformning ger ett sprött intryck, som intarsia av sten. Cirklar är tecknade över platsen. Dessa löper över och in i varandra.

Fontäner, markläggning av mörk gatsten och vitt klot.©Sophie Tottie/Bildupphovsrätt 2022 Foto: Rebecka Walan

I Råsunda Filmstad spelades över 400 filmer in 1920—1973. En av dem var Himlaspelet från 1942, vilket står skrivet i gatstensteckningen om du går i riktning Filmstaden. Många filmstjärnor har gått ut och in genom Filmstadens dörrar. Verket Stjärnskott kan ses som en platsspecifik teckning som ger platsen en förankring och samtidigt pekar ut i världen, och mot historien. 

En stjärna föds heter det. Men en stjärna är aldrig ensam. Runt både idrottsstjärnor och filmstjärnor finns ett stöttande lag av människor. Precis som en stjärnbild består av flera stjärnor.

Ljus stjärna av gatsten©Sophie Tottie/Bildupphovsrätt 2022 Foto: Rebecka Walan

Konstnär:
Sophie Tottie

close-icon