Stjärnskott

Stjärnskott

Konstnär: Sophie Tottie

Tillkomstår: 2022

Material: Sten, brons


Kommun: Solna

Besöksmålstyp: Fontäner, Offentlig konst

Adress: Där Råsunda fotbollsstadion en gång låg

Närmaste SL-hållplats: Solna centrum

Fontäner, markläggning av mörk gatsten och vitt klot.

©Sophie Tottie/ Bildupphovsrätt i Sverige 2022. Foto: Rebecka Walan.

Konstverket brer ut sig över platsen där Råsunda fotbollsstadion en gång varit. Gestaltningen har många lager och bottnar. Fontänernas porlande drar uppmärksamheten till sig och om du kikar ner i botten ser du små glittrande stjärnor.

Porlande fontän med stjärna av mässing i mitten.
Stjärnskott. ©Sophie Tottie/ Bildupphovsrätt i Sverige 2022. Fotograf: Rebecka Walan.

Stjärnbilder

Titeln på verket är Stjärnskott. Men vad är egentligen en stjärna? En stjärna på himlen? En stjärna på jorden? Här finns himlavalvets stjärnbilder. Du hittar dem på mässingsskyltar och i markanläggningen med runda mässingsformer i anslutning till varje skylt. Cassiopeja. Plejaderna. Stora björn. Lyran.

Verkets storlek lockar dig att utforska, att gå runt, se, känna och lyssna.

Mässingsskylt med stjärnbilden Plejaderna.
Stjärnskott. ©Sophie Tottie/ Bildupphovsrätt i Sverige 2022. Fotograf: Rebecka Walan.

På ett ställe finns ett solur. Det är mäktigt och urtida. Att det är gjort av sten och brons gör att det påminner om hur de antika soluren var utformade. Tiden mäts med en stav som du kan låna från biblioteket. Men du kan också prova att mäta den med skuggan från din egen kropp.

Solur i svart sten med svart gatsten runtomkring. Ett vitt klot ovanför.
Stjärnskott. ©Sophie Tottie/ Bildupphovsrätt i Sverige 2022. Fotograf: Rebecka Walan.

Platsens identitet

Liksom verket har många bottnar är det på samma sätt med platsen. Innan fotbollsstadion blev till 1937 låg Råsunda idrottsplats här. Här ägde olympiaden rum 1912. Den stora arenan för Olympiaden var framförallt Stockholms stadion, men man tävlade även på andra platser som just i Solna på Råsunda IP.

Platsen Råsunda är omgärdad av Solna Centrum och Hagalund, men inrymmer även platser som Filmstaden och Stenstaden.

“Jag har inte utgått från en singulär idé. Det är istället många idéer som samspelar.”

Sophie Tottie

Idrottens stjärnor

Stjärnors namn är inskrivna i markläggningens teckning med vit gatsten, till exempel  Pelé och Greta Johansson. Det var just här som fotbollslegenden Pelé slog igenom 1958 när Brasilien vann VM och besegrade Sverige. Greta Johansson var den första kvinna att vinna ett svenskt OS guld. Det var i simhopp under olympiaden 1912. Det skedde dock inte på Råsunda utan på en annan plats i staden.

”Greta Johansson är relativt okänd och jag ville lyfta fram henne, även om det inte var just här hon tog OS guld. Hon är också förknippad med ”Solskensolympiaden” som i sin tur förknippas med Råsunda.”

Sophie Tottie

 I verket Stjärnskott finns klot, linjer, text och cirklar. Man kan se det som ringar på vattnet, ljudvågor eller planetära banor som fortplantar sig Från Råsunda. Ut i Stockholm. Ut i världen.

Pelé skrivet i markläggning med smågatsten.
Stjärnskott. ©Sophie Tottie/ Bildupphovsrätt i Sverige 2022. Fotograf: Rebecka Walan.

Koppling till antiken

“As far as you can run while holding your breath”, är inskrivet i gatsten av svart diabas. Tottie berättar att texten utgår från en myt om halvguden Herkules. Så långt som han kunde springa medan han höll andan blev längden för Olympiska stadion på Peloponnesos.

Men hur hänger soluret ihop med verkets andra delar? För att kunna slå rekord och bli en stjärna måste ibland tiden mätas. Den är en viktig del av idrotten.

Brasiliansk förebild

Sophie Tottie har haft den brasilianska landskapsarkitekten Burle Marx och hans böljande stensättningen på Copacabana i åtanke. Det är en stensättning som härstammar från Portugals utarbetade stenläggningar, exempelvis i Lissabon. Det är också portugisiska hantverkare som lagt stenen i Råsunda, vilket var i enlighet med skissförslaget,

Sammanlagt finns här 240 stjärnor inlagda med vardera sex uddar. Stjärnornas utformning ger ett sprött intryck, som intarsia av sten. Cirklar är tecknade över platsen. Dessa löper över och in i varandra.

Fontäner, markläggning av mörk gatsten och vitt klot.
Stjärnskott. ©Sophie Tottie/ Bildupphovsrätt i Sverige 2022. Fotograf: Rebecka Walan.

Stjärnor

I Råsunda Filmstad spelades över 400 filmer in 1920—1973. En av dem var Himlaspelet från 1942, vilket står skrivet i gatstensteckningen om du går i riktning Filmstaden. Många filmstjärnor har gått ut och in genom Filmstadens dörrar.

Verket Stjärnskott är som en platsspecifik teckning som ger platsen förankring och samtidigt pekar ut i världen, och mot historien. 

En stjärna föds heter det. Men en stjärna är aldrig ensam. Runt både idrottsstjärnor och filmstjärnor finns ett stöttande lag av människor. Precis som en stjärnbild består av flera stjärnor.

Ljus stjärna av gatsten.
Stjärnskott. ©Sophie Tottie/ Bildupphovsrätt i Sverige 2022. Fotograf: Rebecka Walan.

Om konsten i Solna

Här presenteras konst som framförallt är knuten till Solna centrum men också till Hagalund och Västra skogen. Konsten är i flera fall platsspecifik, det vill säga att den har koppling till den plats där den är placerad. Konstnärerna har tänkt till, ibland med ambitionen att mjuka upp, ibland med att väcka minnen till liv. I Solna byggs det som aldrig förr. Här har vi fått vår nya nationalarena och ett nytt shoppingcentrum. På 1970-talet revs det gamla Hagalund och ur det reste sig de ståtliga blå höghusen. Konsten är från olika perioder och andas av både minnen och nytänkande.