Sörjande man

Sörjande man

Konstnär: Wieland Förster

Tillkomstår: 1982. Nuvarande placering: 1988

Material: Brons


Kommun: Södertälje

Besöksmålstyp: Människor, Offentlig konst

Adress: Torekällparken

Närmaste SL-hållplats: Södertälje centrum

En skulptur av en man sitter med uppdragna knän och gömmer huvudet mellan benen. Hus och grönska bakom.

Sörjande man. ©Wieland Förster/ Bildupphovsrätt 2021. Foto: Rebecka Walan.

I hopkurad och inkapslad i sorg sitter Sörjande man i den lilla parken i Södertälje. Skulpturen är av brons och gjord i ett enda stycke. Mannen har uppdragna knän och gömmer huvudet mellan benen. Axlarna är uppskjutna som de kan vara på rädda och ledsna människor. Han är naken och musklerna är i anspänning.

 En skulptur av en man sitter med  uppdragna knän och gömmer huvudet mellan benen. Hus och grönska bakom.
Sörjande man. ©Wieland Förster/ Bildupphovsrätt 2021. Foto: Rebecka Walan.

Det finns en viss likhet med den kända skulpturen Tänkaren av August Rodin som också föreställer en naken man innesluten i sina egna tankar. Men här i Södertälje är det tydligt genom både titel och uttryck att det handlar om sorg och inte bara grubblerier som i Rodins skulptur. Vad personen här går igenom kan vi bara fantisera om. Men av mannens ställning att döma är det en tragedi av stora mått han är drabbad av. 

Konstnären hade erfarenhet av krig då han som 14-åring var med om de allierades bombningar av Dresden. Enligt boken Skulptur i Södertälje var skulpturens motiv påverkat av denna händelse.  

Bakgrunden till skulpturen är att dåvarande konsthallschefen Per Drougge 1976-1977 besökte Östberlin, och i Barlachparken fick syn på en stor skulptur av en man av Wieland Förster.  Konstnären ställde sedan ut i Södertälje konsthall. Ett exemplar av Sörjande man göts och placerades i Invandrarbyråns reception. Där väckte den starka känslor hos både besökare och personal. 1988 fick skulpturen sin nuvarande placering. 

Om konsten i Södertälje

I Södertälje finns offentlig konst från 1909 och fram till idag. Konsten speglar olika tider och ideal. Här presenteras konst i stadskärnan med omnejd. Flera konstverk har en internationell prägel, dessa har tillkommit bland annat i samband med utställningar i Södertälje konsthall då konstnärer inbjudits från olika länder att delta och som sedan anlitats för att göra offentliga verk. Utmärkande är också de skulpturer som står i stadens alla vackra parker. Konsten i Södertälje andas både dåtid och nutid, och kan ses som en stor utomhus-utställning att vandra runt i.