Solglitter

Solglitter

Konstnär: Carl Milles

Tillkomstår: 1918

Material: Brons


Kommun: Solna

Besöksmålstyp: Djur, Fontäner, Människor, Offentlig konst

Adress: Stråket, Råsunda

Närmaste SL-hållplats: Solna centrum

Skulptur av en kvinna på delfin i fontän. Hus och träd bakom

©Carl Milles/ Bildupphovsrätt 2023. Foto: Rebecka Walan.

Solglitter vid Stråket i Råsunda en av Carl Milles mest älskade skulpturer. Den finns på flera andra platser i olika utföranden.

Här sitter flickan i fontänen på en delfin. Hon håller hårt i ryggfenan. Att det går undan syns inte bara på håret som blåser i vinden utan också på hennes ansiktsuttryck. Blicken är koncentrerad och hon tittar ner i vattnet. Hela hennes kropp och väsen tycks fokusera på att hålla balansen. Med hjälp av låren klamrar hon sig fast vid fiskens kropp.

Skulptur av kvinna på delfin i fontän. Träd och hus bakom.
©Carl Milles/ Bildupphovsrätt i Sverige 2023. Foto: Rebecka Walan.

Carl Milles gjorde flera skulpturer från mytologins värld. Flera av dem hade koppling till vatten. Europa och tjuren är ett exempel. Man kan säga att Carl Milles tog mytologin till en ny nivå. Han gjorde den till sin, med sitt speciella uttryckssätt. Att stilen är klassisk ser du på skulpturernas släta yta, i samspel med det mytologiska temat.

Ofta finns det olika krafter i hans skulpturer som tycks kämpa emot varandra. En kraft som drar uppåt, samtidigt som en annan kraft drar neråt. I det här fallet är det delfinen som drar neråt och verkar vara på väg att dyka, medan flickans kropp är den uppåtgående kraften.  

Carl Milles har placerat flickan och delfinen i ena änden av bassängen. Den som vill se henne framifrån får därför göra det på håll. En bit ifrån har Milles förlagt ett stim med fiskar. 

Fontän med skulptur av en flicka som rider på en delfin, även skulpturer av två fiskar i dammen. Grönska och bladverk runtomkring.
©Carl Milles/Bildupphovsrätt 2023. Foto: Rebecka Walan

Råsundavägen intill är trafikerad. Här kör både bussar och bilar, men fontänen Solglitter är en oas. Vattnet sprutar och glittrar, flickan på delfinen far fram i vild fart. Snart kanske hon dyker ner i vattnet.  

Skulpturen invigdes 1918, då var Carl Milles själv med. 

Om konsten i Solna

Här presenteras konst som framförallt är knuten till Solna centrum men också till Hagalund och Västra skogen. Konsten är i flera fall platsspecifik, det vill säga att den har koppling till den plats där den är placerad. Konstnärerna har tänkt till, ibland med ambitionen att mjuka upp, ibland med att väcka minnen till liv. I Solna byggs det som aldrig förr. Här har vi fått vår nya nationalarena och ett nytt shoppingcentrum. På 1970-talet revs det gamla Hagalund och ur det reste sig de ståtliga blå höghusen. Konsten är från olika perioder och andas av både minnen och nytänkande.