Sigtuna museum

Sigtuna museum


Kommun: Sigtuna

Besöksmålstyp: Museum

Närmaste SL-hållplats: Sigtuna busstation

Foto: Rosie Alm

Sigtunas tusenåriga historia visas på Sigtuna Museum som ligger mitt i staden. Här kan du se godbitar från stadens arkeologiska utgrävningar.

Sigtuna har en tusenårig historia och den nuvarande låga trästaden vilar på flera meter tjocka medeltidsavlagringar. Sigtuna Museum ligger mitt i staden och den permanenta utställningen visar stadens historia, speciellt den äldsta tiden då vikingatida stamhövdingar började framträda som kristna kungar. Sigtuna blev då kyrkornas stad vilket flera kyrkoruiner påminner om.

Genom åren har stora arkeologiska undersökningar gjorts och smakprov på det rika fyndmaterialet från när och fjärran visas i utställningen. Tillfälliga utställningar visas i en stor underjordisk hall. Till museet hör även rådhuset från år 1744 som är Sveriges minsta och Lundströmska gården som är en butik från 1900-talets början.

På egen hand

I staden finns informationsskyltar uppsatta som visar en medeltida rekonstruktion av den miljö som du har framför sig, till exempel Stora gatan eller S:t Pers ruin. På så sätt kan du jämföra medeltid och nutid. Till varje bild hör också en förklarande text. En karta som visar vart skyltarna finns går att få i museets reception. Där finns också en folder för den som vill gå på en runstensvandring och titta på stadens runristningar.

Läs mer

För mer information om Sigtuna, guidade visningar, upptäck på egen hand: Sigtuna Museum & Art (sigtuna.se)

Destination Sigtuna (destinationsigtuna.se)

Promenad karta över Sigtuna (pdf 2021) (destinationsigtuna.se)

Stadskarta Sigtuna stad (sigtunavandringskartor.se)