Ping Pong

Ping Pong

Konstnär: Peter Johansson

Tillkomstår: 2020

Material: Plast


Kommun: Upplands-Bro

Besöksmålstyp: Offentlig konst, Sport

Adress: Klockvägen 5

Närmaste SL-hållplats: Kyrkvägen

En skulptur av en blå figur vit mössa och röd tunga.

©Peter Johansson/ Bildupphovsrätt 2021. Foto: John Marin.

Ping Pong är en blå figur med vit mössa, vit rund näsa och röd tunga. Ögonen rör sig från sida till sida. Även hatten och tungan rör sig i sidled. Själva figuren är placerad sju meter upp i luften, den har två sidor och syns med sina starka färger från vilket håll du än kommer.

En figur med runt huvud och en rund kropp.
Ping Pong. ©Peter Johansson/ Bildupphovsrätt 2021. Foto: John Marin.

Bakgrund

Peter Johansson har utgått från en av sina leksaker som han hade som barn. Men det är inte någon kopia av leksaken utan en ny version av den i stort format.

Verket knyter an till platsen. Ping Pong står utanför en sporthall där det kommer att spelas pingis framöver. Precis som ögonen  rör sig på Ping Pong kommer publiken att följa den vita tunna pingisbollens bana över bordtennisborden. Konstnären har också hämtat inspiration ifrån den blå färgen på bordtennisborden. Det är heller ingen slump att näsan ser ut som pingisboll. Och då förstår du också varför skulpturen heter som den gör. 

För att skapa ett synligt verk gjorde han som man gör med reklamskyltar i USA, han placerade skulpturen högt upp på två vita stolpar. När verket skulle ta plats var det nervöst huruvida stolparna skulle hamna rätt i skulpturens hål. Men det klaffade perfekt. 

Ovanligt konstverk

Det är ett ovanligt offentligt konstverk. Inte bara för att det innehåller rörelse eller har så starka färger, utan också för att konstnären utgått från en leksak. Hur ofta ser vi leksaker som offentlig konst? Kanske var det därför det väckte debatt när det tog plats. För att vi är ovana att se den typen av uttryck i det offentliga rummet. Konstnären själv säger så här:

“Det är ju fantastiskt att man har en publik, att människor diskuterar och tycker det är kul eller tråkigt. Det är ju underbart. Skulle inte någon reagera så skulle det ju kännas hopplöst att jobba med det här.”

Peter Johansson

Skulpturen Ping Pong rymmer både lekfullhet och humor. Eller vad tycker du?

Om konsten i Upplands-Bro

Konsten som presenteras i Upplands-Bro är koncentrerad till Kungsängen och Bro centrum. Här finns en samling verk av välkända konstnärer. En samling som är av olika material och har olika uttryck, från upphöjt allvar till humor och glädje. En glad gris och ett springande naturväsen är två exempel.