Besöksmål: Ping Pong

Kommun: Upplands-Bro

Konstnär: Peter Johansson
Tillkomstår: 2020

Vintern 2020 tog skulpturen Ping Pong plats utanför den nya sporthallen i Kungsängen. Det är en blå figur med vit mössa, vit rund näsa och röd tunga. Ögonen rör sig oupphörligen från sida till sida. Även hatten och tungan rör sig i sidled. Själva figuren är placerad sju meter upp i luften, den har två sidor och syns med sina starka färger från vilket håll du än kommer.


©Peter Johansson/Bildupphovsrätt 2021 Fotograf: John Marin, Upplands-Bro kommun

När Peter Johansson skapade verket utgick han från en av sina leksaker som han hade som barn. Men det är inte någon kopia av leksaken utan en ny version av den. I stort format.

Det är ett frågan om ett så kallat platsspecifikt verk. Det betyder att det knyter an till platsen där det är beläget. Ping Pong står utanför en sporthall där det kommer att spelas pingis framöver. Här kommer publiken att följa pingismatcherna och precis som ögonen hela tiden rör sig på Ping, Pong kommer publikens ögon att följa den lilla vita tunna pingisbollens bana över bordtennisborden. Konstnären har också hämtat inspiration ifrån den blå färgen på bordtennisborden. Det är heller ingen slump att näsan ser ut som pingisboll. Och då förstår du också varför skulpturen heter som den gör. 

För att skapa ett synligt verk gjorde han som man gör med reklamskyltar i USA, han placerade skulpturen högt upp, på två vita stolpar. När verket skulle ta plats var det nervöst huruvida stolparna skulle hamna rätt i skulpturens hål. Men allt klaffade helt perfekt. 
 
Det är ett ovanligt offentligt konstverk. Inte bara för att det innehåller rörelse eller har så starka färger utan också för att konstnären utgått från en leksak. Hur ofta ser vi leksaker som offentlig konst? Inte särskilt ofta. Kanske var det därför det väckte debatt när det tog plats. För att vi är ovana att se den typen av uttryck i det offentliga rummet. Konstnären själv säger så här:

“Det är ju fantastiskt att man har en publik, att människor diskuterar och tycker det är kul eller tråkigt. Det är ju underbart. Skulle inte någon reagera så skulle det ju kännas hopplöst att jobba med det här.”

Skulpturen Ping Pong rymmer både lekfullhet och humor. Det är konstverk som man inte kan bli annat än glad över. Eller vad tycker du?

Konstnär:
Peter Johansson

close-icon