Markuskyrkan

Markuskyrkan

Tillkomstår: 1960


Kommun: Stockholm

Tillgänglighet: Bil till entré, Parkering, Rullstolsvänligt, Toalett

Besöksmålstyp: Arkitektur, Religiös byggnad

Närmaste SL-hållplats: Björkhagen

Ett fönsterlöst cylindriskt torn i brunt tegel ungefär 7 meter högt och ett kors som är fäst i tornets sida med ena armen. Träden i närheten kastar skuggor över fasaden.

Foto: Holger Ellgaard CC-BY-SA

Markuskyrkan är en modernistisk kyrka från 1962 i Björkhagen söder om Stockholm.

Arkitekten Sigurd Lewerentz var över 70 år när han skapade sitt mästerverk, en av Sveriges internationellt mest uppmärksammade byggnader. Markuskyrkan skiljer sig från äldre kyrkor eftersom den inte sträcker sig mot himlen med höga torn eller glänser av prakt. Lewerentz studerade människornas rörelser på platsen och anpassade byggnaden efter naturen och omgivningen. Konstnärsparet Barbro och Robert Nilsson skapade konsten i och utanför kyrkan i nära samarbete med arkitekten och i samklang med de två huskropparna. Här finns oregelbundna skevheter, grova material och subtil ljussättning som gör kyrkan spännande. Byggnaden var den första som belönades med Sveriges finaste arkitekturpris, Kaspar Salin-priset för årets bästa byggnad 1962.

Kyrkan är öppen för allmänheten.

I filmen visar byggnadsantikvarie Eva Larsson kyrkans in- och utsida och berättar varför Markuskykan är ”slow” arkitektur.

Byggnadsatikvarie Eva Larsson är ganska imponerad.