Ett steg ur tiden

Ett steg ur tiden

Konstnär: Paul Hoff

Tillkomstår: 1998

Material: Cortenstål, betong, stengods


Kommun: Värmdö

Besöksmålstyp: Historia, Offentlig konst

Adress: Gamla Skärgårdsvägen/Gustavsbergs Allé

Närmaste SL-hållplats: Farstaviken

En figur med mjuka former.

Ett steg ur tiden. ©Paul Hoff/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Elisabeth Boogh.

Som ett utropstecken påminner skulpturen om den keramiska produktionen som ägt rum Gustavsberg. Den är gjord av cortenstål, betong och handslaget stengods. Konstverkets olika delar bildar formen av en vas. Det blåa stengodset utgör den ena halvan och corténstålet den andra delen, men för att se hela vasen måste du låta blicken använda tomrummet som finns mellan de två formerna. Det som då fyller ut den andra hälften är naturen bakom.

En figur med mjuka former.
Ett steg ur tiden. ©Paul Hoff/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Elisabeth Boogh.

Verket förändras när du rör dig runtomkring eftersom tomrummets form är beroende av din position. Det är fyndigt eftersom skulpturen är placerad vid en korsning och själva infarten till Gustavsberg.

Paul Hoff som gjort verket var själv anställd vid Gustavsbergs fabriker mellan 1969-1974. Tanken med skulpturen är att den likt ett utropstecken ska påminna om den keramiska traditionen i Gustavsberg.

Om konsten på Värmdö

Många av de offentliga verken i Värmdö kommun finns i Gustavsberg. Många har kopplingar till det gamla brukssamhället och keramisk produktion som bedrivits i fabrikerna. Idag finns många kreatörer i området och flera av dem arbetar med konsthantverk och keramiska material. I de offentliga verken möts det unika kulturarvet med samtiden.

Flera av konstverken finns i Gustavsbergs Hamn. Eftersom det inte är så långt mellan konstverken kan du med fördel gå en konstrunda. Här kan även även passa på att besöka Gustavsbergs Konsthall och Gustavsbergs Porslinsmuseum.