Drottningholm

Drottningholm


Kommun: Ekerö

Besöksmålstyp: Slott och herrgårdar, Världsarv

Närmaste SL-hållplats: Drottningholm

Ett stort hus som har buskar kring sig.

Drottningholm. Foto: Anna Ulfstrand.

Drottningholms slott och slottspark är den svenska stormaktstidens förnämsta byggnadsverk, ofta kallat Sveriges Versailles eftersom den franska slottsanläggningen stod som förebild.

Kungens gåva till drottningen

Drottningholm fick sitt namn redan 1580, då Johan III gav det första slottet till drottning Katarina Jagellonica. Efter en brand 1661 uppfördes ett nytt slott på de gamla murarna och källarvalven. Slottet ritades av Nicodemus Tessin den äldre och bygget slutfördes av hans son Nicodemus Tessin den yngre. Drottningholms slott fortsatte att vara de kungliga damernas slott. År 1744 fick prinsessan Lovisa Ulrika av Preussen slottet i bröllopsgåva då hon gifte sig med kronprins Adolf Fredrik.

Lovisa Ulrika lät bygga på slottsflyglarna med en våning. Det var också hon som lät bygga Drottningholmsteatern år 1766. Den har till stora delar varit orörd sedan dess och det ursprungliga scenmaskineriet och en mängd 1700-talskulisser finns bevarade. 1777 löste staten in Drottningholm på grund av Lovisa Ulrikas stora skulder. Sedan 1981 är det kungafamiljens officiella bostad.

Krigsbyten i parken

Bronsskulpturerna i parken är kopior av de krigsbyten som fördes till Sverige från Prag och från Frederiksborg i Danmark. Originalen är verk av den nordeuropeiska renässansens mest framträdande skulptörer, Adriaen de Vries. Originalskulpturerna finns samlade i Museum de Vries i dragonstallet vid Drottningholms värdshus.

Kina slott och Kanton

Lustslottet Kina strax söder om barockparken är landets bästa exempel på 1700-talets svärmeri för den kinesiska kulturen. Intill Kina slott uppfördes under 1750- och 1760-talen ett litet industrisamhälle som kallades Kanton. Huvudprodukter var siden, spetsar och finare smide. Kvar från tiden finns ett tiotal byggnader på var sida om vägen till Kina slott.

Engelsk park

Det största projektet under Gustav III:s tid var den engelska parken som började anläggas 1778 norr om barockträdgården. Av de många monument som var tänkta för parken slutfördes endast det götiska tornet. 1991 togs Drottningholm upp på Unescos världsarvslista.

Läs mer

Information om öppettider, biljetter och evenemang finns på Drottningholms slott (kungligaslotten.se)

SFV Statens fastighetsverk har information om slottets byggnadshistoria och renoveringar: Drottningholms slott (sfv.se)