Besöksmål: Damen med hunden

Kommun: Huddinge

Konstnär: Rolando Perez
Tillkomstår: 1991

En dam är på promenad med sin hund. Hon är klädd i klänning och en hatt med plym eller fjäder i. Av allt att döma är det en dam med pondus. Man kan föreställa sig hennes gång. Stolt med vickande höfter. Även hunden vet sitt värde. Svansen pekar rakt uppåt.


©Rolando Perez/Bildupphovsrätt i Sverige 2012. Fotograf Elisabeth Boogh

Det du ser är en förstorad version av en cirka 30 cm hög pappfigur. Den lilla figuren ingick i installationen “Den vita staden” som ställdes ut på Galleri Kretsen i Södertälje 1986. Det var en iscensättning av en stad i vit papp med människor, ljus och ljud. Ljudet var inspelningar från ett torg i Chile, som är konstnärens hemland. Det som hördes var sorl från människor som pratade och försäljare som ropade ut sina varor. “Kom och köp! Billiga tomater här!” Damen med hunden svassade omkring mitt i staden. Hon var en av ett femtio vikta pappfigurer.

Här har skulpturen förstorats och utförts i järnplåt. Med sockeln är den fem meter hög. Själva sockeln är gjord i betong och konstruerad så att det vid kraftigt regnväder bildas ett vattenfall i dess ena hörn. Gångstråket där skulpturen är placerad är en väg där många i området rastar sina egna hundar.

Konstnär: Perez, Rolando
Tillkomstår: 1991

Här kan du se en film om hur Damen med hunden blev till:

Närmaste SL-hållplats: Huddinge sjukhus

close-icon