Damen med hunden

Damen med hunden

Konstnär: Rolando Perez

Tillkomstår: 1991

Material: Järnplåt


Kommun: Huddinge

Besöksmålstyp: Människor, Offentlig konst

Närmaste SL-hållplats: Huddinge sjukhus

En vit skulptur av dam står på en hög grå sockel, framför sig har hon en vit hund.

©Rolando Perez/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Elisabeth Boogh.

En dam är på promenad med sin hund. Hon är klädd i klänning och en hatt med plym eller fjäder i. Av uttrycket att döma är det en dam med pondus. Vi kan föreställa oss hennes gång. Stolt med vickande höfter. Även hunden vet sitt värde. Svansen pekar rakt uppåt.

Det du ser är en förstorad version av en 30 cm hög vit pappfigur. Den lilla figuren ingick i installationen “Den vita staden” som ställdes ut på Galleri Kretsen i Södertälje 1986. Installationen var en iscensättning av en hel stad i vit papp, med människor, hus, ljus och ljud. Ljudet kom från en inspelning från ett torg i Chile, som är konstnärens hemland. I inspelningen kunde man höra människors sorl, och även några som pratade mera högljutt på spanska och som ropade ut varor till försäljning. “Kom och köp! Billiga tomater här!”

Damen med hunden svassade omkring mitt i staden. Hon var en av de femtio vikta pappfigurerna.

En dam står på en hög pelare, bredvid sig har hon en hund. De är i stål.
Damen med hunden. ©Rolando Perez/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Elisabeth Boogh.

Här är den lilla pappfiguren förstorad och utförd i järnplåt, och tillsammans med sockeln är verket fem meter högt. Själva sockeln är gjord av betong, och den är konstruerad så att det vid regnväder rinner ut vatten i ena hörnet. Skulpturen hittar du vid ett gångstråk där många i området rastar sina egna hundar.

Film: Rolando Perez berättar om sitt verk

I konstnärens ateljé – Rolando Perez om Damen med hunden.

Om konsten i Huddinge

I Huddinge finns flera områden med konst. Du hittar offentliga verk i Vårby, Vårby gård, Flemingsberg och Huddinge centrum. I Huddinge och Flemingsberg finns flera konstverk, här kan du gå en konstrunda och upptäcka verk med olika form och uttryck. Konstverken i Huddinge är inköpta och placerade under olika tider i kommunens historia.