Tillgängligt landskap

Spännande berättelser från Stockholms närhet – både på plats och i din egen mobiltelefon

Projektet “Tillgängligt landskap”  gör det lätt att besöka, upptäcka och njuta av kulturhistoriskt spännande platser i Stockholms län. Med ljudguider som du kan lyssna på direkt i din mobiltelefon blir upplevelsen både bekväm och stark. Alla ljudguiderna är anpassade för synsvaga och går lyssna på i mobilen och att ladda ner till din MP3-spelare. Platserna går att besöka med rullstol och barnvagn och de flesta har både toalett- och fikamöjligheter.

Dessa områden ingår: Utö gruvor, Edsbro masugn, Pythagoras i Norrtälje, Brottby i Vallentuna, Slagsta i Botkyrka, Gunnes gård i Upplands Väsby, Åkers kanal i Österåker, Sjöfartsmuseet i Älmsta, Sandhamn, Bögs gård i Sollentuna. Ljudguiderna och mer information om platserna finns på en extern webbplats.

Ljudguider

Du hittar alla ljudguider samlade på en webbsida med hjälp av QR-koden eller länken: http://irismedia.se/landskapetshistoria/ Sidan fungerar bra i en mobiltelefon.

Om projektet

Projektet ”Tillgängligt landskap åt alla” syftar till att alla personer och därmed även personer med funktionsnedsättning ska kunna besöka och uppleva utvalda besöksmål i länet. De tio som vi hittills har arbetat med består av gruvorna på Utö, vid Edsbro masugn, på industrimuseet Pythagoras, vikingagården Gunnes Gård, en historisk resa utmed Åkers kanal, kulturmiljön vid Brottby, hällristningar vid Slagsta, Sjöfartsmuseet i Älmsta, bland lotsar och skalder i Sandhamn samt i 1800-talets kulturlandskap kring Bögs gård.

När vårt kulturarv i länet, som vårdas med offentliga medel, ska bli tillgängligt för alla, måste det dels vara tillgängligt fysiskt på plats men även tillgängligt digitalt så att information om platsen kan spridas. Om ett besöksmål är tillgängligt för personer med funktionsnedsättning så är det automatiskt tillgängligt för alla. Tanken med projektet är att alla personer ska ha möjlighet att uppleva vårt intressanta kulturarv ute i naturen.

Besöksmålen är till största delen fysiskt tillgängliga och på vilket sätt informerar dessa ljudfiler om. Personer med funktionsnedsättning kan därmed få information om utseendet på platsen, vilka eventuella svårigheter som finns och hur det går att kringgå dessa. Osäkerhetskänslan inför en ny plats kan minimeras på detta sätt.

Projektsamarbete

Projektet är ett samarbete mellan Stockholms läns museum, Sveriges Hembygdsförbund, Skärgårdsstiftelsen och Pythagoras samt Norrtälje, Botkyrka, Upplands Väsby, Vallentuna och Sollentuna kommuner. Ett nära arbete sker även med Utö, Edsbro, och Össeby Hembygdsföreningar, Slagsta Gille samt Eknö Hemman Samfällighetsförening på Sandhamn. Handikapporganisationerna för synskadade och rörelsehindrade samverkar i projektet genom att informera sina medlemmar och göra utflykter till besöksmålen och vara diskussionspartner.

Mediaföretaget IrisMedia AB har utfört projektets ljudfiler med syntolkningar, vägbeskrivningar och dramatiseringar som förmedlar platsens historia.

Vid frågor och synpunkter
Kontakta
Annelie Kurttila, museichef, annelie.kurttila@sll.se, 076-52694 4o

close-icon