Vasatiden
Under sin långa regeringstid byggde Gustav Vasa, trots motstånd från både bönder och adeln, upp en stark statsmakt med makten samlad hos en enda person. Sverige gjordes nu även till ett arvrike där kungens äldste son skulle ärva kronan. Under Gustav Vasas styre och senare när hans söner regerade befästes Stockholm som rikets viktigaste stad och administrativa centrum. För adeln blev närhet till kungamakten viktig och många gods anlades i länet. Protestantismen blev dominerande i Sverige när Gustav Vasa bröt med den katolska kyrkan och kyrkans alla gårdar och andra rikedomar fördes över i statens och kungens ägo.
Under denna period stärkte man också försvaret och resterna av det ser vi än i dag i form av kanontorn och vasaborgar, som. Gustav Vasa och hans söner byggde i renässansstil inspirerade av det europeiska fursteidealet.
För att modernisera samhället värvades utländska specialister och yrkesfolk. Krigsmakten leddes av utländska officerare och bestod till stor del av legoknektar. Den växande statsförvaltningen krävde kompetent folk, som lockades till Sverige, liksom arkitekter och byggmästare till slottsbyggena. Gruvor och bruk anlades och moderniserades under ledning av erfarna utlänningar och ibland också med utländskt kapital.