Vår senaste istid täckte Mälardalen med ett två kilometer tjockt istäcke som pressade sig söderut och skrapade bort alla spår av liv i sin väg. För ungefär 10 000 år sedan började isen att smälta.
När landet började höja sig ur havet stack Södertörn upp först i Stockholmsområdet och de första stenåldersmänniskorna kom paddlande hit i jakt på säl.
Kunskapen att tillverka verktyg i brons skapade nya möjligheter och kontaktnät över hela Europa. Hällristningar och lämningar efter boplatser och gravar kan än idag berätta historien om den fascinerande tidsperioden som bronsåldern var.
Gravfynd och andra lämningar tyder på att järnåldern var en orolig och krigisk period. Men med kunskap om järn blev verktyg och vapen mer effektiva och livet underlättades på många sätt.
En mytomspunnen tidsperiod vars runstenar berättar om erövringståg och äventyr. Birka vid Mälarens strand var centrum för handel och långväga kontakter.
Ståndssamhället utvecklades, befolkningen ökade och byarna växte. Det var också nu som Sverige kristnades och Sigtuna var huvudort fram till att Stockholm grundades. I och med digerdöden minskade befolkningen drastiskt och livet för vanliga människor i Stockholmsregionen försvårades av ständiga maktkamper mellan de nordiska unionskungarna och lokala härskare.
En period som dominerades av Gustav Vasa och hans söner. Statsmakten byggdes stark, makten samlades hos kungen och Stockholm var rikets viktigaste stad.
Sverige växer både i befolkning och områden och blir en stormakt i Europa. I länet byggs det ena ståtliga säteriet efter det andra av den skattebefriade adeln.
Sveriges stormaktstid var över och makten hamnade hos rådet och riksdagen. Styret växlade mellan de två partierna hattarna och mössorna men livet för vanliga människor var sig likt i byarna runt om i länet. Frihetstiden slutade med Gustav III:s statskupp och kungligt envälde var ett faktum igen.
Förändringarnas vind blåste igen – riksdagens makt skulle minskas och landet styras med en fast hand av kungen. Gustav III, och hans son efter honom, tog makten och styrde med nya förordningar, moderna reformer och franska kulturinfluenser.
Ett modernare samhälle såg dagens ljus – kungens makt minskade igen, reformer som påverkade utbildning och jämställdhet infördes och fri handel lade grunden till ekonomisk expansion. Ångbåtar trafikerade Mälaren och Saltsjön och band samman Stockholmsregionens delar.
Under industrialiseringen mer än tredubblades antalet invånare i länet och nya delar av staden växte fram. Järnvägen band ihop länets delar, från norr till söder, och längs med järnvägen låg industrierna på rad.
Stockholmsområdet växte och vanliga människors engagemang slog igenom i folkrörelser som ville förändra arbetarnas villkor, ojämlikhet och religiöst förtryck. Hotet om krig i omvärlden vittnar de många befästningsverk och fort om som fortfarande finns kvar i länet.
Sverige skulle bli som ett hem för hela svenska folket där staten tog ansvar för att vanliga människor skulle kunna leva i social och ekonomisk trygghet. Den ekonomiska utvecklingen var stark i Sverige och levnadsstandarden steg. Folk flyttade från landsbygden in till städernas industrier.
Högkonjunktur, bostadsbrist och byggen på löpande band utmärkte rekordåren. Nya städer och förorter växte fram i länet och miljonprogrammen såg dagens ljus. Klarakvarteren jämnades med marken och industrierna i länet berikades med arbetskraft från Europa.
Från det kalla krigets vindar till en helt ny värld på internet. Under de här åren flyttar tillverkningsindustrin utanför landets gränser medan länet domineras av kunskapsintensiva näringar och nya företag etableras i storstadsregionen. Stadsmiljön förtätas och industriområden omvandlas till bostadsområden.
Stockholmsregionen växer som aldrig förr och utbyggnaden av länet står inför många utmaningar. Alla behöver få plats, men inte till vilket pris som helst – ett hållbart sätt att leva har aldrig varit viktigare och vi behöver värna om miljön och klimatet.