Reformernas tid
Ett modernare samhälle tog form under 1800-talet. En ny grundlag 1809 förändrar maktbalansen mellan riksdagen och kungen som får mindre makt. Skråväsendet avskaffas och näringsfrihet införs gradvis, så att vem som helst kan bedriva handel och hantverk. Fri handel lade grunden till ekonomisk expansion och till att en ny borgerlig samhällsklass växte fram.
Jämställdheten mellan kvinnor och män ökade och 1845 infördes lika arvsrätt. Med 1864 års Fabriks- och hantverksordning kunde även myndiga kvinnor vara verksamma som hantverkare och tillverka produkter för försäljning.
Transporterna moderniserades med kanaler, exempelvis i Södertälje och Åkersberga, och ångbåtar band samman olika delar av regionen genom trafik på Mälaren och Saltsjön. Den snabba samhällsutvecklingen lade grunden för industrialiseringen som tog fart i mitten 1800-talet när utbyggnaden av järnvägen drog igång.
Laga skifte infördes 1829 för att skynda på jordreformer och öka jordbrukets effektivitet.
1863 bildades Stockholms Läns Landsting men från början ingick inte Stockholms stad som styrdes separat under Överståthållarämbetet.