Om Gustavianska tiden
Gustav III kom till makten år 1772 efter en statskupp och tiden som följde är uppkallad efter honom och de efterföljande kungarna med samma namn.
Det var förändringarnas tid – riksdagens makt skulle minskas och landet styras med en fast hand som då Sverige regerades av enväldiga kungar och drottningar.
Den främsta orsaken till att Gustav III kunde ta över makten var att stora delar av folket också ville ha förändring. Kungen lade grunden till mycket av det vi sätter värde på idag. Han mildrade de rådande strafflagarna, avskaffade bland annat dödsstraffet för en rad olika brott och gav judar och katoliker lov att utföra sin religion i några av Sveriges städer.
Gustav III älskade fransk kultur och var intresserad av språk och teater. Han grundade Svenska Akademien 1786 och startade flera teatrar i Sverige, däribland Kungliga Operan i Stockholm.
Men allteftersom Gustav III framstod som mer enväldig än upplyst började kritiska röster höjas mot kungamakten. En grupp adelsmän förberedde ett attentat och kungen sköts vid en maskeradbal på Kungliga Operan i Stockholm den 16 mars 1792.