Om demokratins genombrott
Efter den stora emigrationsvågen ut ur länet i slutet av 1800-talet började nu Stockholmsområdet att växa igen. Vanliga människor engagerade sig i samhällsfrågor och folkrörelser bildades för att förändra arbetarnas villkor, ojämlikheten mellan män och kvinnor och det religiösa förtrycket. De nya rörelserna i samhället gynnades också av den starka tekniska utvecklingen. Det sena 1800-talets nya kommunikationsmedel telefonen, järnvägen, telegrafen och cykeln bidrog till de sociala rörelsernas stora genomslag och spridning.
I världen var det stor oro med första världskriget, revolution i Ryssland och pandemi i form av spanska sjukan. Hotet om krig gjorde att flera befästningsverk och fort byggdes för att försvara Stockholm från angrepp. Många av dessa finns fortfarande intakta runtom i länet.
Under åren 1918–1922 infördes allmän och lika rösträtt. I valen till kommuner och landsting våren 1919 fick alla myndiga svenska medborgare en röst var och 1921 fick äntligen kvinnor rösträtt även i riksdagsvalet. Demokratins genombrott var ett faktum.