Vagnen

Vagnen

Konstnär: Ylva Wilhelmina Franzén

Tillkomstår: 2019

Material: Aluminium, tegel mm


Kommun: Värmdö

Besöksmålstyp: Historia, Offentlig konst

Adress: Astertorget i Gustavsberg

Skulptur av en vagn gjord av papper.

©Ylva Wilhelmina Franzén/ Bildupphovsrätt 2019. Foto: Ylva Wilhelmina Franzen.

Konstverket knyter an till de ugnsvagnar man tidigare har använt i fabriken. Vagnen är gjord av aluminium, tegel och föremål från Gustavsbergsfabriken. Ytan är taktil så att du kan känna på de olika materialen och formerna. Verket är placerat på en tegelyta som har ett mönster av räls, som om den stod på rälsen, redo att köras in ugnsrummen.  Att marken och delvis vagnen är av tegel är ingen tillfällighet. På platsen har man tidigare inte bara tillverkat porslin, här har också funnits omfattande tegeltillverkning.

Skulptur av en vagn gjord av papper.
©Ylva Wilhelmina Franzén/ Bildupphovsrätt 2019. Foto: Ylva Wilhelmina Franzen.

Det du ser på bilden är ett foto av modellen till konstverket. 

Om konsten på Värmdö

Många av de offentliga verken i Värmdö kommun finns i Gustavsberg. Många har kopplingar till det gamla brukssamhället och keramisk produktion som bedrivits i fabrikerna. Idag finns många kreatörer i området och flera av dem arbetar med konsthantverk och keramiska material. I de offentliga verken möts det unika kulturarvet med samtiden.

Flera av konstverken finns i Gustavsbergs Hamn. Eftersom det inte är så långt mellan konstverken kan du med fördel gå en konstrunda. Här kan även även passa på att besöka Gustavsbergs Konsthall och Gustavsbergs Porslinsmuseum.