Ungdom

Ungdom

Konstnär: Rolf Kjellberg

Tillkomstår: 1957

Material: Brons


Kommun: Södertälje

Besöksmålstyp: Människor, Offentlig konst

Adress: Stadsparken

Närmaste SL-hållplats: Södertälje centrum

En flicka och en pojke sitter mitt emot varandra. Båda är nakna, deras kroppar är smärta och vältränade.

Ungdom. ©Rolf Kjellberg/ Bildupphovsrätt 2021. Foto: Rebecka Walan.

En flicka och en pojke sitter mitt emot varandra. Båda är nakna och deras kroppar är smärta och vältränade. Flickan har håret i hästsvans, medan pojkens hår är kortklippt. Skulpturen är gjord av brons och placerad på en sockel av granit. Den har funnits på samma plats sedan 1957, bara omgivningen är förändrad. Låt oss kika närmare på de två ungdomarna. 

En skulptur av en flicka och en pojke sitter mitt emot varandra. Båda är nakna, deras kroppar är smärta och vältränade.
Ungdom. ©Rolf Kjellberg/ Bildupphovsrätt 2021. Foto: Rebecka Walan.

Pojken halvligger och lutar sig mot den högra armen. Det ena benet vilar mot marken, med foten lätt vinklad utåt. Posen är avslappnad. Det andra benet är böjt med knäet i vinkel och flickan lutar sin vänstra arm mot hans knä. Flickans position är mera stram och upprätt än pojkens. Hon sitter nästan helt rak i ryggen. Höger ben är vinklat inåt mot kroppen och det andra benet har hon utsträckt.     

Men vad tittar de på? Inte på varandra utan de har istället blicken i fjärran.  

Vid invigningen 1957 sa kulturnämndens ordförande Robert Anberg:  

“Efter förmiddagens tunga regndis kändes det befriande skönt när solen bröt igenom höstlövsprakten. Detta vårt senaste förvärv är skapat av en av vår stads egna söner. Konstnären har i sitt verk betonat framtiden och en önskan att de unga skall gå en ljusare och bekymmerslösare framtid till mötes.” 

Robert Anberg

Skulpturen kom till under den period vi brukar kalla för folkhemmet under den tid då Sverige byggdes upp med målet att bli en modern välfärdsstat. Framtiden var viktig och det är också synligt i konsten. Vi ser en pojke och en flicka, men skulpturen är också en symbol för ungdom. En ungdom som går framtiden till mötes.

Om konsten i Södertälje

I Södertälje finns offentlig konst från 1909 och fram till idag. Konsten speglar olika tider och ideal. Här presenteras konst i stadskärnan med omnejd. Flera konstverk har en internationell prägel, dessa har tillkommit bland annat i samband med utställningar i Södertälje konsthall då konstnärer inbjudits från olika länder att delta och som sedan anlitats för att göra offentliga verk. Utmärkande är också de skulpturer som står i stadens alla vackra parker. Konsten i Södertälje andas både dåtid och nutid, och kan ses som en stor utomhus-utställning att vandra runt i.