Torch of hope

Torch of hope

Konstnär: Mi Ankarcrona

Tillkomstår: 2009, placerad: 2013

Material: Glasfiber


Kommun: Lidingö

Besöksmålstyp: Offentlig konst

Adress: Lidingö stadshus

Närmaste SL-hållplats: Lidingö centrum

En skulptur av hög vit böjd form. En trappa och en uteplats med grönska bakom.

Torch of hope. ©Mi Ankarcrona/ Bildupphovsrätt 2020. Foto: Anneli Mannberg.

En hög vit form står utanför Lidingö stadshus. Torch of Hope är en symbol för hopp och frihet.

Lidingö stad köpte in skulpturen 2012 och placerade den som minnesmärke när kommunen firade hundraårsminnet av Raoul Wallenbergs födelse och Gustaf Daléns nobelpris i fysik. Titeln valde Mi Ankarcrona med inspiration av sin morbror Raoul Wallenberg och hans gärning.

Så här uttrycker konstnären det själv:

“Torch of Hope står med sin uppåtsträvande, öppna och samtidigt omfamnande form som symbol för hoppet – det sista som överger människan – det hopp som Gustaf Daléns fyrar gav vilsna sjömän och det hopp som Raoul Wallenberg gav den förtvivlade judiska befolkningen i Budapest.”

Mi Ankarcrona

Den tre meter höga skulpturen är tillverkad i glasfiber och visades första gången på Logården framför Kungliga Slottet, i samband med en segeltävling i juni 2009.

En skulptur av hög vit böjd form. En trappa och en uteplats med grönska bakom.
Torch of hope. ©Mi Ankarcrona/ Bildupphovsrätt 2020. Foto: Anneli Mannberg.

Om konsten på Lidingö

Det finns flera offentliga konstverk i Lidingö stad. Det finns en konstnärlig förankring genom Millesgårdens konstskatt som också avspeglas i det offentliga rummet. Många av konstverken har tillkommit under senare år, både av Milles och andra konstnärer. Ett antal konstverk är också donerade. Flera av konstnärerna har varit eller är bosatta i kommunen. 

Här finns konstverk som knyter an till historien och även till historiska personer som haft koppling hit, som till exempel Raoul Wallenberg, men också verk som kan ge upphov till mer fria associationer och reflektioner.  Du kan gå en konstrunda, se flera eller bara några verk åt gången. Den offentliga konsten hittar du både i centrum, utmed vattnet och på andra platser på ön.