Titta på röken

Titta på röken

Konstnär: Jörgen Fogelquist

Tillkomstår: 1952

Material: Målad emalj


Kommun: Huddinge

Besöksmålstyp: Offentlig konst

Adress: Edsvägen

Närmaste SL-hållplats: Huddinge

Plattor i olika former och färger som blått, gut och vitt på en hög pelare gjord av tegel.

Titta på röken.. ©Jörgen Fogelquist/ Bildupphovsrätt 2019. Foto: Peter Bergman.

Titta på röken var det första konstverket i Huddinges bostadsområden. Och se på röken kunde man göra när den bolmade ur skorstenen på 50-talet. Tiden var den som brukar kallas folkhemsperioden, och röken kunde ses som en symbol för något vi tar för givet idag, men som inte var någon självklarhet då, nämligen rinnande varmvatten ur kranarna för de trehundra nybyggda lägenheter som låg i bostadskvarteret Klockarbacken. 

Plattor i olika former och färger som blått, gut och vitt på en hög pelare gjord av tegel. Blå himmel bakom och ett hus och träd till vänster.
Titta på röken. ©Jörgen Fogelquist/ Bildupphovsrätt 2019. Fotograf: Peter Bergman.

Konstverket är abstrakt, men med lite fantasi kan du urskilja rök som stiger och formerna av ögon. Kopplingen till ögon kanske har att göra med att konstnären ville få fram att det sved i ögonen när röken vällde ur skorstenen. Skorstenen står nu oanvänd, eftersom det nuförtiden är fjärrvärme som värmer upp husen. Så konstverket av målad emalj kan ses som en symbol för en svunnen tid. 

Om konsten i Huddinge

I Huddinge finns flera områden med konst. Du hittar offentliga verk i Vårby, Vårby gård, Flemingsberg och Huddinge centrum. I Huddinge och Flemingsberg finns flera konstverk, här kan du gå en konstrunda och upptäcka verk med olika form och uttryck. Konstverken i Huddinge är inköpta och placerade under olika tider i kommunens historia.