Svindersvik

Svindersvik


Kommun: Nacka

Besöksmålstyp: Slott och herrgårdar

Närmaste SL-hållplats: Nacka station

Ett rum med stolar, en kamin och speglar.

Svindersvik. Foto: Anna Ulfstrand.

Svindersvik är ett av landets äldsta bevarade sommarnöjen och byggdes av Claes Grill, en av direktörerna i svenska Ostindiska Kompaniet.

Beckkokeri och sommarnöje

Svindersvik har fått sitt namn efter holländaren Johan van Swindern som på 1600-talet fick kungligt tillstånd att tillverka beck här. 1721 köptes Svindersvik av bankiren och brukspatronen Claes Grill. På 1740-talet lät han uppföra en huvudbyggnad, köksflygel, paviljong med stor festsal och några små röda hus för tjänare, hästar och vagnar, allt i tidens rokokostil. Huvudbyggnaden som är ett gulputsat tegelhus i två våningar med plåtklätt tak ritades av Carl Hårleman som gav huset en planlösning i tidens franska stil.

I rummen står kakelugnar och sidenklädda möbler från 1700-talet. På väggarna finns kinesiska rispapperstapeter med ostindiska blomstermönster. Familjen Grill bodde inne i Stockholm under vinterhalvåret, men under somrarna flyttade de ut till sitt sommarnöje Svindersvik.

1700-tal i original

De flesta möblerna har stått här sedan 1700-talets slut och köket har stora delar av sin utrustning från samma tid bevarad. I paviljongen finns en storslagen festsal med dekorerade väggar och antagligen landets högsta kakelugn samt en serie gästrum, alla vackert möblerade. Under 1800-talet hade Svindersvik flera olika ägare av vilka sidendirektören K.A. Almgren är den mest kända. Familjen Almgren kom att bli de sista privata ägarna. På 1940-talet överläts Svindersvik till Nordiska museet vilket är en av anledningarna till att det fortfarande är så välbevarat och har fått behålla sin idylliska prägel. Svindersvik har heller aldrig varit åretruntbostad.

Fransk trädgård

Även Svindersviks trädgård är anlagd enligt 1700-talets smak för regelbundenhet och är indelad i fyra kvarter. De äldsta äppelträdens stammar är i dag ihåliga men träden bär ändå frukt varje år. Trots de moderna omgivningarna kan husen och parken ge en känsla av 1700-tal till dagens besökare.

Läs mer

Trädgården är öppen för besök och har ett brygghus med café. Svinderviks Brygghus (svindersviksbrygghus.se)

Huvudbyggnadens interiörer visas av Nordiska Muséet. Förköpt biljett krävs. Svindersvik – sommarnöje i rokoko (nordiskamuseet.se)