Stenbrottet

Stenbrottet

Konstnär: Andreas Eriksson

Tillkomstår: 2017

Material: Färg


Kommun: Solna

Besöksmålstyp: Offentlig konst

Adress: Entréhallen till Nya karolinska sjukhuset

Närmaste SL-hållplats: Karolinska sjukhuset Eugeniavägen

Abstrakt målning med olika färger som grått, grönt, orange, rosa i trapphall. Målningen sor som tre våningar

Stenbrottet. ©Andreas Eriksson/Bildupphovsrätt 2019 Fotograf: Per Mannberg

Andreas Erikssons elva meter höga målning, som dominerar entréhallen, är inte bara sjukhusets största konstverk, utan troligen Sveriges genom tiderna största målning. Som i många verk av Andreas Eriksson är det naturen som är motivet. Inspiration är hämtad från det det gröna, bördiga landskapet runt hemtrakten Kinnekulle. I flera år har han arbetat med den utrullade duken, som han kliver runt på och täcker bit för bit, ofta med ett oändligt antal penslar. 

Abstrakt målning med olika färger som grått, grönt, orange, rosa i trapphall. Målningen är hög som tre våningar
©Andreas Eriksson/Bildupphovsrätt 2019. Foto: Per Mannberg

Arbetet med “Stenbrottet” påbörjades en sensommar, därav de gröna frodiga tonerna som så småningom övergår i multnande jordfärger med inslag av is och snö. Den gröna färgen, eller snarare de många nyanserna av den, är ett signum för konstnären. Färgen han använder är pigmenttät och torr. Det gör att den blir skrovlig som ett sandpapper. Andreas Eriksson har sagt att han inte tänker på en bild när han målar, utan bara på strukturer. Han målar aldrig av något. På frågan hur det varit att få måla ett så stort verk, täcka en så stor yta, svarar han:

”Det var inte svårt, bara lustfyllt.”  

Andreas Eriksson

Om konsten i Solna

Här presenteras konst som framförallt är knuten till Solna centrum men också till Hagalund och Västra skogen. Konsten är i flera fall platsspecifik, det vill säga att den har koppling till den plats där den är placerad. Konstnärerna har tänkt till, ibland med ambitionen att mjuka upp, ibland med att väcka minnen till liv. I Solna byggs det som aldrig förr. Här har vi fått vår nya nationalarena och ett nytt shoppingcentrum. På 1970-talet revs det gamla Hagalund och ur det reste sig de ståtliga blå höghusen. Konsten är från olika perioder och andas av både minnen och nytänkande.