Stella och Watson

Stella och Watson

Konstnär: Aline Magnusson

Tillkomstår: 1992

Material: Brons


Kommun: Värmdö

Besöksmålstyp: Djur, Offentlig konst

Adress: Uppe på berget intill Vitmossevägen

Närmaste SL-hållplats: Holmviksskogen

Två skulpturer av hästar på berg.

Stella och Watson. ©Aline Magnusson/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Elisabeth Boogh.

Högt uppe på berget springer ett sto med sin fölunge. Mammans steg är lugnare medan ungen får trava på lite snabbare för att hänga med. Mamman har också ett försprång. Det finns något godmodigt och vänligt över dem. Det är som att de springer bara för att uppleva farten och vinden. De springer inte för att de måste eller är jagade på något sätt. Det finns en känsla av frihet i deras uttryck och hållning. Känslan förstärks av skulpturens placering högt uppe på berget. Himlen blir skulpturens bakgrund.

Två skulpturer av hästar på berg.

Två skulpturer av hästar på berg.
©Aline Magnusson/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Elisabeth Boogh.

Titta på en film hur verket kom till

I konstnärens ateljé – Aline Magnusson om Stella och Watson.

Om konsten på Värmdö

Många av de offentliga verken i Värmdö kommun finns i Gustavsberg. Många har kopplingar till det gamla brukssamhället och keramisk produktion som bedrivits i fabrikerna. Idag finns många kreatörer i området och flera av dem arbetar med konsthantverk och keramiska material. I de offentliga verken möts det unika kulturarvet med samtiden.

Flera av konstverken finns i Gustavsbergs Hamn. Eftersom det inte är så långt mellan konstverken kan du med fördel gå en konstrunda. Här kan även även passa på att besöka Gustavsbergs Konsthall och Gustavsbergs Porslinsmuseum.