Besöksmål: Restless

Kommun: Österåker

Konstnär: Fredrik Norén
Tillkomstår: 2020

Har du någon gång slagit dig ner på en stol för att i samma stund känna dig rastlös? Eller satt igång med något för att direkt känna att du måste vila? Känslan finns inbyggd i det finurliga konstverket Restless. Här finns en stol som inte bara är en sittplats och en lekplats som inte bara är en lekplats. Restless är ett lysande gult konstverk. Fyra stolar är sammanbundna med varandra genom mängder av elegant böjda former, stänglar som löper hit och dit och sedan ner mot marken.


Fredrik Norén/Bildupphovsrätt 2021 Foto: Rebecka Walan

Så här säger konstnären: “Man kan säga att skulpturen på något vis pendlar mellan att vara inbjudande till vilande och samtidigt uppmuntrande till rörelse på samma gång.”

Fredrik Norén/Bildupphovsrätt 2021 Foto: Rebecka Walan

Han har lekt med förväntningarna på platsen som är ett parkstråk vid kanalen. På sådana platser brukar parkbänkar finnas för att du ska kunna slå dig ner för att vila. Just på ett sådant ställe hittar du Restless. Men det handlar också om de energinivåer som du ibland kan se på en lekplats, där barn och vuxna inte sällan beter sig på helt olika sätt.

När du betraktar Restless på avstånd ser hela verket ut att röra på sig och vara på väg. Likt en krabba som rör sig i sidled.

Här kan du höra Fredrik Norén berätta om Restless.

Konstnär:
Fredrik Norén

Närmaste SL-hållplats: Åkersberga station

close-icon