Restless

Restless

Konstnär: Fredrik Norén

Tillkomstår: 2020


Kommun: Österåker

Besöksmålstyp: Offentlig konst

Adress: Stadsparken

Närmaste SL-hållplats: Åkersberga

En gul stol men långa ben som står ute med gräs och gula löv bakom.

Restless. ©Fredrik Norén/ Bildupphovsrätt 2021. Foto: Rebecka Walan.

Har du någon gång slagit dig ner på en stol för att i samma stund känna dig rastlös? Eller satt igång med något för att direkt känna att du måste vila?

Känslan finns inbyggd i konstverket Restless. Här finns en stol som inte bara är en sittplats och en lekplats som inte bara är en plats för lek. Fyra lysande gula stolar är sammanbundna med varandra genom mängder av elegant böjda former. Stolsbenen utgörs av kurvade stänglar i S-formation.

Fyra stolar som har väldigt långa ben i vådig form.
Restless. ©Fredrik Norén/ Bildupphovsrätt 2021. Foto: Rebecka Walan.

Så här säger konstnären:

“Man kan säga att skulpturen på något vis pendlar mellan att vara inbjudande till vilande och samtidigt uppmuntrande till rörelse på samma gång.”

Fredrik Norén
En stol men långa ben.
Restless. ©Fredrik Norén/ Bildupphovsrätt 2021. Foto: Rebecka Walan.

Han har lekt med förväntningarna på platsen, som är ett parkstråk vid kanalen. På sådana platser brukar parkbänkar finnas för att du ska kunna slå dig ner för att vila. Just på ett sådant ställe hittar du Restless. Men det handlar också om energinivåer som du ibland kan upptäcka på en lekplats, där barn och vuxna inte sällan beter sig på helt olika sätt.

När du betraktar Restless på avstånd ser hela verket ut att röra på sig och vara på väg. Likt en krabba som rör sig i sidled.

Lyssna när Fredrik Norén berätta om Restless (youtube.com)

Om konsten i Österåker

Den offentliga konsten i Österåker är en skiftande konstsamling. Här finns fontäner och lekande barn av brons. En del konst finns i centrum och en del finns utmed kanalen i Åkersberga. Flera konstverk anspelar på att Österåker är en skärgårdskommun med närhet till vatten. Gå en konstrunda och upptäck den offentliga konsten, en skatt som finns mitt i bland oss.