Rent hus

Rent hus

Konstnär: Peter Johansson

Tillkomstår: 2002


Kommun: Haninge

Besöksmålstyp: Historia, Konst som lyser, Offentlig konst

Adress: I rondellen Vendelsömalmsvägen/Henriksbergsvägen

Närmaste SL-hållplats: Tyrestavägen

Ett hus som lyser i mörkret. Står i en rondell.

Rent hus. ©Peter Johansson/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Ridde Johansson.

På Vendelsö bedrevs under den första hälften av 1900-talet tvätteriverksamhet i området runt Gudöån. Där fanns flera torklador och tvättstugor. Tvätterinäringen var en viktig inkomst för jordbrukarna i området. Många tvättade åt rika stockholmare. Det var ett hårt arbete som började tidigt på morgonen och höll på fram till kvällen.

Detta tänkte konstnären Peter Johansson på när han skapade verket Rent hus. Du hittar det i en rondell på Tyrestavägen. Det är som en ny variant av en torklada, ett ställe där man förr i tiden torkade tvätten. Men konstverket är mer än en byggnad. Det innehåller också ljus och ånga.  Ångan kommer från taket och och på kvällen sipprar ljuset ut mellan plankorna. Som om människor där inne är i full gång med att torka tvätt.

Ett hus som lyser i mörkret.
Rent hus. ©Peter Johansson/ Bildupphovsrätt 2012. Fotograf: Ridde Johansson.

Idag kan vi enkelt tvätta och torka våra kläder i tvättmaskiner och torktumlare. Rent hus är en påminnelse om att det en gång i tiden var ett hårt arbete att tvätta och torka tvätt.

Peter Johansson har under lång tid experimenterat med ”det svenska” i sitt konstnärskap. Här har han utgått från en verksamhet som en gång i tiden funnits på platsen. Varför inte ta ett extra varv i rondellen och se Rent hus från alla håll?

Om konsten i Haninge

Konsten som presenteras i Haninge är belägen i Handen, Brandbergen och Tungelsta. Flera verk har anknytning till platsen, dess historia eller invånare. Haninge följer enprocentregeln vilket betyder att en procent avsätts för offentlig konst vid nybyggnation. Spännvidden av uttryck och tekniker är påfallande. Här finns mycket att upptäcka, uppleva och lära. Den offentliga konsten kan bli en spännande ingång till kommunens historia. Men varje konstverk rymmer också en hel värld som var och en upplever på sitt sätt.

Ta gärna med dig en vän när du går på konstvandring. Att samtala om konsten gör att vi se mer. Både av konsten och varandra.