Besöksmål: Rent hus

Kommun: Haninge

Konstnär: Peter Johansson
Tillkomstår: 2002 

På Vendelsö bedrevs under den första hälften av 1900-talet tvätteriverksamhet i området runt Gudöån. Där fanns flera torklador och tvättstugor. Tvätterinäringen var en viktig inkomst för jordbrukarna i området. Många tvättade åt rika stockholmare. Det var ett hårt arbete som började tidigt på morgonen och höll på fram till kvällen.


©Peter Johansson Bildupphovsrätt 2019 Foto Ridde Johansson

Detta tänkte konstnären Peter Johansson på när han skapade Rent hus. Huset står i en rondell på Tyrestavägen. Det är som en ny variant av en torklada, ett ställe där man förr i tiden torkade tvätten. Men konstverket är mer än en byggnad. Det innehåller också ljus och ånga.  Ångan kommer från taket och och på kvällen sipprar ljuset ut mellan plankorna. Som om människor där inne är i full gång med att torka tvätt.

Idag kan vi enkelt tvätta och torka våra kläder i tvättmaskiner och torktumlare. Rent hus är en påminnelse om att det en gång i tiden varit ett hårt arbete att både tvätta och torka tvätt.

Peter Johansson har under lång tid experimenterat med ”det svenska” i sitt konstnärskap. Dalahästar är har varit ett återkommande tema. Här har han utgått från en verksamhet som en gång i tiden funnits på platsen. Varför inte ta ett extra varv i rondellen för att kunna se ”Rent hus” från alla håll?

 

Konstnär: Johansson, Peter
Tillkomstår: 2002

Närmaste SL-hållplats: Tyrestavägen

close-icon