När vi blundar

När vi blundar

Konstnär: Tomas Lacke

Tillkomstår: 2017

Material: Stål


Kommun: Sollentuna

Besöksmålstyp: Människor, Offentlig konst

Adress: Stallbacken vid Edsviken kultur

Närmaste SL-hållplats: Yxvägen

Skulptur av ett ansikte med överkropp där bakgrunden blir en del av verket.

När vi blundar. ©Tomas Lacke/ Bildupphovsrätt 2022. Foto: Rebecka Walan

”Ibland måste vi blunda för att se oss själva”, säger konstnären Tomas Lacke om sitt konstverk på Stallbacken. Skulpturen är synlig på långt håll och tar en självklar plats mellan de två äldre byggnaderna. Vattnet utgör en fond när du kommer till Edsviken kultur, och om du står med ryggen mot vattnet får verket en annan bakgrund.

Bakgrund

När vi blundar antogs till höstsalongen 2017 och placerades då på samma plats där verket nu är beläget. När Edsvikens konsthall gick i konkurs 2019 plockades verket ner och återvände till konstnärens ateljé. Många boende i Sollentuna hörde av sig och undrade vad som hänt. Varför var verket plötsligt borta? Kommunen beslöt att köpa in konstverket 2019 för att ge det en permanent placering.

Verket handlar om att vi ibland måste stanna upp, ta en liten paus och fundera. Vad håller vi på med? Gör vi rätt eller fel? På sätt och vis handlar konstverket om att vara människa.

Beskrivning

Skulpturen är gjord i två delar, som en diptyk. De två delarna bildar tillsammans ett ansikte. Huvudet är tillbakalutat, halsen blottad och ena axel uppskjuten. Kanske ser du först inte vad stålet är för något, men så avtecknar sig ansiktet och visar sig. Eftersom verket inte är helgjutet utan ofyllt så blir bakgrunden och himmelen en del av gestalten. Att skulpturen är i avsaknad av detaljer gör att du själv får fylla ut bilden och ge den det innehåll som du önskar. Vem är det? Hur känner sig personen?

Skulptur av ett ansikte med överkropp där bakgrunden blir en del av verket.
När vi blundar. ©Tomas Lacke/ Bildupphovsrätt 2022. Foto: Rebecka Walan

Sorg

En tår trillar ner från ena ögat. Att se inåt kan innebära att uppleva sorg. Tomas Lacke berättar att linjen som ser ut som en tår är en lösning för att få ge skulpturen stadga. Men visst kan det vara så? Att tårar ibland är nödvändiga för att få oss att känna förankring.

Rebecka Walan intervjuade Tomas Lacke den 9/9 2022.

Om konsten i Sollentuna

Den offentliga konsten i Sollentuna bär på olika lager och är från olika tider. Konsten berättar om platser, människor och ger oss inblick i både historien och samtiden. Det äldsta verket är från 1950 och det yngsta från 2019 så spännvidden av uttryck är stor. Här finns mycket spännande att upptäcka, uppleva och lära. Flera verk är taktila, du kan både känna och ta på dem.

Konsten finns på flera ställen i kommunen. Kring Sollentuna centrum hittar du flera verk, men en upptäcktsfärd till Silverdal eller Rotsunda är att rekommendera, liksom konstverket på Stallbacken vid Edsvik.