MOI

MOI

Konstnär: Johan Wiking

Tillkomstår: 2015

Material: Aluminium


Kommun: Lidingö

Besöksmålstyp: Offentlig konst

Adress: Mellan Restaurang Jernet och Lejonvägens viadukt

Närmaste SL-hållplats: Lidingö centrum

En abstrakt skulptur av en bubblig figur med armar och ben som sitter i gräset.

MOI. ©Johan Wiking/ Bildupphovsrätt 2020. Foto: Anneli Mannberg.

En figur har slagits sig ner i gräset. Huvud, armar och ben har stora runda former. Formerna är mjuka som så ofta i Wikings skulpturer. MOI, som ska uttalas som det stavas, har inga anletsdrag. Det finns ingen mun, inga ögon; detta är också ett signum för konstnären. Ändå uttrycker MOI känslor.

Den sitter med benen och armarna, pekandes rakt ut, liksom ett barn iklädd en tjock overall som knappt kan röra sig. Men det är genom huvudet som vi får empati för MOI och kan förstå dess känslor. Hen hänger med huvudet. Den ser ledsen ut. Vad har hänt? Tur att Johan Wiking har försett den med kramvänliga former. Det är bara att gå fram och ge tröst.

En abstrakt skulptur av en bubblig figur med armar och ben som sitter i gräset.
MOI. ©Johan Wiking/ Bildupphovsrätt 2020. Foto: Anneli Mannberg.

Om konsten på Lidingö

Det finns flera offentliga konstverk i Lidingö stad. Det finns en konstnärlig förankring genom Millesgårdens konstskatt som också avspeglas i det offentliga rummet. Många av konstverken har tillkommit under senare år, både av Milles och andra konstnärer. Ett antal konstverk är också donerade. Flera av konstnärerna har varit eller är bosatta i kommunen. 

Här finns konstverk som knyter an till historien och även till historiska personer som haft koppling hit, som till exempel Raoul Wallenberg, men också verk som kan ge upphov till mer fria associationer och reflektioner.  Du kan gå en konstrunda, se flera eller bara några verk åt gången. Den offentliga konsten hittar du både i centrum, utmed vattnet och på andra platser på ön.