Micro/Macro world och Lines of Thought

Micro/Macro world och Lines of Thought

Konstnär: Matthias van Arkel

Tillkomstår: 2011

Material: Infärgat silikongummi


Kommun: Järfälla

Besöksmålstyp: Offentlig konst

Adress: Jakobsbergs bussterminal

Närmaste SL-hållplats: Jakobsbergs bussterminal

En vägg med olikfärgade fält.

Micro/Macro world. ©Matthias van Arkel/ Bildupphovsrätt 2017. Foto: Elisabeth Boogh.

Två färgstarka fondväggar möter dig som kommer till Jakobsbergs bussterminal. Materialet är detsamma för de båda, infärgat silikongummi. Men verken har olika karaktär och uttryck.

Micro/Macro World

I Micro/Macro World vid rulltrappan är gummit format till många olikfärgade bitar. De liknar i hopskrynklade klädesplagg, tygbitar, tuggummi, eller kanske ballonger utan luft. Varje del är som en microvärld och får en att associera till olika gestalter och former. Ser du den lilla röda fågeln i mitten? Samtidigt suger hela väggen uppmärksamheten till sig med sin färgrika komposition. Till vänster finns ett fönster där du kan se ut. Genom konsten visar sig verkligheten utomhus som en tavla.

När du åker nedför rulltrappan kommer du närmare och kan för en kort stund studera detaljer. Vilka former och färger kan du upptäcka? Verkets uppbyggnad och titel leder tanken till människorna som befinner sig på platsen. Var och en är som en microvärld men tillsammans bildar resenärerna en helhet. En komposition i väntan på bussen med olika personligheter.

En vägg men olikfärgade linjer. Inomhus   med en rulltrappa framför.
Micro/Macro world och Lines of Thought. ©Matthias van Arkel/ Bildupphovsrätt 2017. Foto: Elisabeth Boogh.

Lines of Thought

I Lines of Thought på den motstående väggen är silikongummit slätt. Vid en första anblick ser väggen ut att vara målad med pensel. Inte förrän du kommer riktigt nära går det att se att materialet är av gummi. Breda och smala linjer böljar horisontalt över ytan. Gula, röda, blåa, vita, gröna. Den mest framträdande färgen är gul. Linjerna bildar olika mönster som sätter igång fantasin. Regnbågar, soluppgångar, landskap och kullar.

En vägg men olikfärgade linjer.
Micro/Macro world och Lines of Thought. ©Matthias van Arkel/ Bildupphovsrätt 2017. Foto: Elisabeth Boogh.

Betraktelser i väntan

Att följa linjerna och leta efter former kan fungera som kontemplation i väntan på bussen. Bli inte förvånad om det rätt var det är kliver ut en person ur konstverket eftersom en dörr här leder in till ett personalrum för SL-anställda. Väggen knyter an till bussterminalen som en plats med en ständigt pågående rörelse. Människor som förflyttar sig fysiskt men även i tanken.

Matthias van Arkel har arbetat med verket i olika delar som han sedan fogat samman till en helhet. Silikongummit har vulkaniserats, hettats upp i en ugn, så att det har samma väderbeständighet som ett bildäck. Tack vare materialet har de båda fondväggarna en ljuddämpande effekt. Ett helt nytt material och en ny teknik. Ändå påminner hans konst om måleri i modernistisk stil.