Maratonstenen och OS-paviljongen

Maratonstenen och OS-paviljongen


Kommun: Sollentuna

Tillgänglighet: Parkering, Rullstolsvänligt

Närmaste SL-hållplats: Sollentuna kyrka

Foto: Johannes Scherman CC-BY-SA

I Norrviken, nära Sollentuna kyrka finns två monument över Sollentunas olympiska historia.

Solskensolympiaden

År 1912 var Stockholm värd för de femte olympiska spelen i modern tid. Det var en optimistisk tid, före både världskrig och television och många stockholmare såg för första gången sin stad fyllas av människor från olika delar av världen. Stockholms stadion på Östermalm hade byggts för ändamålet, ritad av Torben Grut. Vädret höll sig ovanligt soligt och bidrog till stor publik och att spelen gick till historien med sitt positiva smeknamn.

Maratonstenen

Minnesmonumentet står på den plats i nuvarande Sollentuna kommun där maratonlöparna vände och sprang tillbaka mot Olympiastadion den 14 juli 1912. Monumentet kom till på initiativ av Olympiska Kommitéen och har samma skapare som stadion, arkitekten Torben Grut. Under åren har den höga stenpelaren haft olika placeringar men nu står den nedanför kyrkan nära sin ursprungliga plats.

OS-paviljongen

Intill klockargården vid Sollentuna kyrka finns ett litet lusthus där en utställning berättar om olympiaden. Paviljongen är öppen dygnet runt och besökarna kan läsa om japanen som försvann under maratonloppen och gick i mål först 54 år senare, om portugisen som dog och om jubileumsmaratonet som hölls 2012 på klockslaget hundra år efter det olympiska maratonloppet.