79-81

79-81

Konstnär: Jaromír Brabenec

Tillkomstår: 1984

Material: Corténstål, koppar, stål


Kommun: Sollentuna

Besöksmålstyp: Offentlig konst

Adress: Malmvägen 32

Närmaste SL-hållplats: Sollentuna

Glänsande skulptur i rostigt stål framför tegelbyggnad.

79-81. ©Jaromír Brabenec/ Bildupphovsrätt 2022. Foto: Rebecka Walan

Skulpturen reser sig över gräsplanen högt upp i skyn. Konstverket är som ett tecken. Det består av en långsmal fot och de övre två delarna är i vinkel mot varandra.

Verket lockar till rörelse, att gå runt, upptäcka och se från olika vinklar. Det förändras beroende på var du befinner dig, liksom dess inramning som kan bestå av träd eller byggnader medan den övre delen avtecknar sig mot himlen. Corténstålets rostbruna färg är tydlig mot både grönska och himmel, liksom under vintertid när marken är snötäckt. 

Konstnären hade sedan tidigare kontakt med Stålverket SSAB i Oxelösund som också var med och tillverkade konstverket. Titeln anger hur lång tid det tog för stålverket  att realisera verket, det vill säga mellan 1979–1981.

Glänsande skulptur i rostigt stål framför tegelbyggnad.
79-81. ©Jaromír Brabenec/ Bildupphovsrätt 2022. Foto: Rebecka Walan

Om konsten i Sollentuna

Den offentliga konsten i Sollentuna bär på olika lager och är från olika tider. Konsten berättar om platser, människor och ger oss inblick i både historien och samtiden. Det äldsta verket är från 1950 och det yngsta från 2019 så spännvidden av uttryck är stor. Här finns mycket spännande att upptäcka, uppleva och lära. Flera verk är taktila, du kan både känna och ta på dem.

Konsten finns på flera ställen i kommunen. Kring Sollentuna centrum hittar du flera verk, men en upptäcktsfärd till Silverdal eller Rotsunda är att rekommendera, liksom konstverket på Stallbacken vid Edsvik.