Ljugarebänken

Ljugarebänken

Konstnär: Elsie Dahlberg

Tillkomstår: Okänt

Material: Brons


Kommun: Österåker

Besöksmålstyp: Människor, Offentlig konst

Adress: Hackstavägen 22

Närmaste SL-hållplats: Alceahuset

Två män i ett samtal. Den ena sitter på en bänk och den andra står upp och måttar upp ett avstånd mellan händerna.

Ljugarbänken. ©Elsie Dahlberg/ Bildupphovsrätt 2013. Foto: Jenny Bergensten.

Vi träffar på två farbröder mitt i ett samtal. Den ena sitter på en bänk och den andra står upp och måttar upp ett avstånd mellan händerna. Man anar en glimt i ögonen. Hos båda två. De är klädda i västar som skulle kunna vara gjorda av tyg eller läder. Skulpturen är utförd i brons. Det är den stående figuren som pratar och den sittande som lyssnar. Vad handlar samtalet om?

Konstnären har gett oss en ledtråd genom titeln ”Ljugarbänken”. Vi kan alltså ana att de inte talar sanning. En annan ledtråd är att vi befinner oss i en skärgårdskommun. Och vad ljuger man om i skärgården? Det är förstås två fiskare vi har att göra med. Den ena har haft lyckan att dra upp en fisk ute till havs:

– Och hur stor var den då?
– Den var så HÄR stor!

Två män i ett samtal. Den ena sitter på en bänk och den andra står upp och måttar upp ett avstånd mellan händerna.
Ljugarebänken. ©Elsie Dahlberg/ Bildupphovsrätt 2013. Foto: Jenny Bergensten.

Om konsten i Österåker

Den offentliga konsten i Österåker är en skiftande konstsamling. Här finns fontäner och lekande barn av brons. En del konst finns i centrum och en del finns utmed kanalen i Åkersberga. Flera konstverk anspelar på att Österåker är en skärgårdskommun med närhet till vatten. Gå en konstrunda och upptäck den offentliga konsten, en skatt som finns mitt i bland oss.