Konstkuben

Konstkuben

Konstnär: Saadia Hussain

Tillkomstår: 2017 till 2023

Material: Måleri på trä


Kommun: Botkyrka

Besöksmålstyp: Människor, Offentlig konst

Adress: Värdshusvägen 10 i Fittja

Närmaste SL-hållplats: Fittja station

En stor avlång färgglad målning på en grå vägg. I målningen finns människor som skrattar, står och går. Regnbågar, smileys, höghus och växtlighet.

Saadia Hussain©/Bildupphovsrätt 2023 Foto: Jenny Bergensten.

Fyra färgstarka målningar lyser på en betonglåda mitt i Fittja. De är synliga för alla som rör sig runt torget och tunnelbanan. Betonglådan har förut varit en så kallad sopsug, alltså en anordning som hanterar avfallshanteringen. Nu är den förvandlad till en konstkub med målningar på väggarna. Målningarna har alla olika uttryck. Exempel på motiv som du möter är människor som skrattar, människor som är allvarliga, regnbågar och emojis. Här finns mycket att se och upptäcka.

Konstverket har tillkommit under konstnärlig ledning av Saadia Hussein, konstnär och konstpedagog på Mångkulturellt centrum, tillsammans med olika grupper av Fittjabor. Ungdomar, mammor, barn och äldre har tillsammans skapat fyra kollektiva verk som lyfter allt från drömmar, vardagens problem och glädjeämnen, till politiska visioner och minnen. Det har blivit ett avtryck som skapar ett starkt uttryck. Omkring hundra personer deltagit på olika sätt. De medverkande har varit mellan 8 och 80 år.

Konstkuben hittar du i en park som heter Regnbågsparken och som lockar till alla möjliga aktiviteter. Samtidigt som du gungar eller sitter vid ett av de generöst tilltagna borden kan du kika på målningarna. Konstkuben är ett projekt som initierats och finansieras av Botkyrkabyggen och genomförts i samarbete mellan Mångkulturellt centrum och Botkyrka konsthall.