Katter

Katter

Konstnär: Aline Magnusson

Tillkomstår: 2012

Material: Brons


Kommun: Lidingö

Besöksmålstyp: Djur, Offentlig konst

Adress: Centrumparken

Närmaste SL-hållplats: Lidingö centrum

En skulptur av en katt som sitter på en sten.

©Aline Magnusson/ Bildupphovsrätt 2020. Foto: Anneli Mannberg.

Två katter är på vift. Den ena sitter och spanar medan den andra kryper på en sten. Den verkar ha fått syn på något i gräset nedanför. Kanske en liten myra? En fågel? Eller vad tror du?

Katterna heter Tinja och Simba och de är placerade på en stenhäll som du hittar på gräsmattan i Centrumparken. Här kan du slå dig ner och klappa katterna, och kanske prata lite med dem. De är gjorda i naturlig storlek och förmedlar både lek och nyfikenhet. Världen, den är till för att undersökas, tycks de säga med sitt kroppsspråk. 

En skulptur av en katt som sitter på en sten.
Katter. ©Aline Magnusson/ Bildupphovsrätt 2020. Foto: Anneli Mannberg.

Om konsten på Lidingö

Det finns flera offentliga konstverk i Lidingö stad. Det finns en konstnärlig förankring genom Millesgårdens konstskatt som också avspeglas i det offentliga rummet. Många av konstverken har tillkommit under senare år, både av Milles och andra konstnärer. Ett antal konstverk är också donerade. Flera av konstnärerna har varit eller är bosatta i kommunen. 

Här finns konstverk som knyter an till historien och även till historiska personer som haft koppling hit, som till exempel Raoul Wallenberg, men också verk som kan ge upphov till mer fria associationer och reflektioner.  Du kan gå en konstrunda, se flera eller bara några verk åt gången. Den offentliga konsten hittar du både i centrum, utmed vattnet och på andra platser på ön.