Karin Boye

Karin Boye

Konstnär: Peter Linde

Tillkomstår: 1986

Material: Brons


Kommun: Huddinge

Besöksmålstyp: Människor, Offentlig konst

Adress: I backen ner mot Huddinge centrum

Närmaste SL-hållplats: Huddinge

En skulptur av en kvinna som sitter på en sten. Utomhus med tegelhus bakom.

Karin Boye. ©Peter Linde/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Elisabeth Boogh.

Klädd i kappa och skor sitter Karin Boye i backen som leder ner mot Huddinge centrum. Att skulpturen är placerad här beror på att Karin Boye bodde i Huddinge under sin uppväxt. Familjen flyttade till huset “Villa Björkebo” när Karin var 15 år gammal. Villan revs på 80-talet i samband med Huddinge centrums utvidgning. När Peter Linde fick uppdraget att göra en skulptur av Karin Boye förberedde han sig genom att läsa hennes prosa och poesi. Han sökte också upp personer som känt författaren.

En kvinna gjord av sten sitter på en sten.
Karin Boye. ©Peter Linde/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Elisabeth Boogh.

Karin Boye föddes år 1900. När hon var 22 år debuterade hon med diktsamlingen “Moln”. Härefter skrev hon både prosa och poesi med stor betydelse för samtiden och eftervärlden. Några av de mest omtyckta dikterna är “I rörelse” och “Ja visst gör det ont när knoppar brister”. Boye var bisexuell. Under den här tiden betraktades det som en sjukdom som man skulle bota. Karin Boye tog sitt liv när hon var 41 år gammal. Varför hon tog livet av sig är inte känt eftersom hon inte lämnade något meddelande efter sig.

I Karin Boyes Ex Libris-komposition (ett klistermärke med en bild som ägaren till en bok klistrar på insidan av pärmen för att visa vem den tillhör) sitter en vit gestalt i profil med händerna i knäet och blickar upp mot en stjärnhimmel. Ett svagt ljus omger henne. I profil har Peter Lindes skulptur stora likheter med den gestalten. Här sitter Karin Boye på en sten med ansiktet vänt uppåt. Frid råder över anletsdragen och hon utstrålar ett upphöjt lugn. Blicken är riktad mot en himmel som är i ständig förändring.

Hör Karin Boye läsa två av sina dikter

Karin läser: I rörelse.
Karin läser: Ja, visst gör det när knoppar brister.

Om konsten i Huddinge

I Huddinge finns flera områden med konst. Du hittar offentliga verk i Vårby, Vårby gård, Flemingsberg och Huddinge centrum. I Huddinge och Flemingsberg finns flera konstverk, här kan du gå en konstrunda och upptäcka verk med olika form och uttryck. Konstverken i Huddinge är inköpta och placerade under olika tider i kommunens historia.