Jag sitter på en sten

Jag sitter på en sten

Konstnär: Stina Lindholm

Tillkomstår: 2015

Material: Sten och corténstål


Kommun: Järfälla

Besöksmålstyp: Offentlig konst

Adress: Karlsundsvägen 25

Närmaste SL-hållplats: Stora torget i Barkarby

Nio stenar med slät blank yta på en rad framför en röd entrédörr med fönster.

©Stina Lindholm/ Bildupphovsrätt 2023. Foto: Jenny Bergensten.

Utanför biblioteket i Barkarbystaden kan du slå dig ner på en bänk. Kanske tänker då du inte på att du sitter på ett konstverk, men så är det. Stina Lindholm arbetar med sten av olika sorter och med olika former. Materialet här är granit. Sammanlagt finns nio sittplatser. Stenarnas färger och former skiftar men alla utgör en kontrast till det rostfärgade corténstålet som de är fastsatta i.

Nio stenar med slät blank yta på en rad framför en röd entrédörr med fönster.
©Stina Lindholm/ Bildupphovsrätt 2023. Foto: Jenny Bergensten.

Även formerna utgör kontraster. I förhållande till den strama corténbalken ser stenarna märkvärdigt mjuka ut. Om du stryker med handen över de blankpolerade stenarna känner du hur lena de är mot huden.

En tanke med att stenarna är olika till färg och form är att referera till att vi människor alla är olika. Placeringen utanför Herrestaskolan var vägledande för Stina Lindholms idé med verket. Hon hade just barnen i åtanke.

Så här säger Stina Lindholm om verket:

”En sittplats där varje sten har ett eget uttryck. Stenarna är delade och polerade på ytan. Idén är ett lekfullt sätt att arbeta med natursten, och att kunna få se och ta på strukturen som finns innanför en sten som skapats av inlandsisen för tusentals år sedan.”