Hej patient

Hej patient

Konstnär: Beck & Ljung

Tillkomstår: 1970-talets början

Material: Pulverlackerade aluminiumplåtar


Kommun: Huddinge

Besöksmålstyp: Offentlig konst

Adress: Entrén till Huddinge sjukhus

Närmaste SL-hållplats: Huddinge sjukhus

Formen i grönt, orange, blått och vitt som är bubbliga sitter fast på en grå vägg som en tavla. Utomhus.

Hej patient. ©Bäck & Ljung (Holger Bäckström och Bo Ljungberg)/ Bildupphovsrätt 2018. Fotograf: Stockholms läns museum.

Precis vid entrén till Huddinge sjukhus kan du upptäcka det färgglada konstverket Hej patient. Det består av former som likt tavlor är fatstatt både på pelarna och på fasaden.

Färg och form

Formerna är bubbliga och färgerna är starka, som orange, blått, gult och grönt, medan ett par vita fält skapar en konstrast till de färgstarka formerna. Det svarta rutmönstret ger stadga åt den fantasifulla kompositionen. Det finns känsla av rörelse i formerna, som om de bubblar hit och dit. Vad tycker du att de liknar? Ser du hundbenet upp till vänster?

Bakgrund

Konstverket är gjort av konstnärsduon Holger Bäckström och Bo Ljungberg i samband med uppförandet av Huddinge sjukhus i början av 1970-talet. Konstverket har varit nedtaget under många år men kom på plats igen under 2018. 

ormen i grönt, orange, blått och vitt som är bubbliga sitter fast på en grå vägg som en tavla. Utomhus.
Hej patient. ©Bäck & Ljung (Holger Bäckström och Bo Ljungberg)/ Bildupphovsrätt 2018. Fotograf: Stockholms läns museum.

Verket består av pulverlackerade aluminiumplåtar. De markanta färgklickarna bildar ett mönster från ett bildalfabet som konstnärsduon experimenterade fram i slutet av 60-talet. Alfabetet tog de fram med hjälp av datamaskiner, som datorerna hette på den tiden. Bäck & Ljung var de första att använda den tekniken i Sverige. 

Tanken med färgerna var att liva upp den gråa betongen. Konstverk och fasad förstärker varandra. Den grå betongen blir tydligare tack vare konstverket, och konstverket framträder starkt mot den grå betongen. De bubbliga formerna blir också en kontrast till arkitekturens strama uttryck. 

Om titeln

Titeln är lika sjuttiotalistisk som färgerna. Hej Patient antyder att patienten skulle hälsas på ett enkelt men också optimistiskt sätt. Konstverket blev till några år efter att dureformen införts 1967. Tidigare hade man sagt
God dag och tilltalat varandra med Ni. Du-reformen handlade om att minska distansen och göra människor mer likvärdiga. Att se konstverket i ljuset av det sammanhanget ger en öppning till tiden då det skapades.

Prestigelös konst

På samma sätt som man ville minska distansen mellan människor fanns vid den här tiden också idéer om att konsten inte skulle vara så högtravande. Vissa verk i tunnelbanan skulle till exempel gå att flytta runt som på Masmo station, där konsten hängde på ett galler som gav möjlighet till nya konstellationer av upphängningar. Framställningen av Hej patient genom datamaskiner är i en mening också ett uttryck för den tidens syn på konst. Det skulle vara prestigelöst, men ändå synas med starka färger och fantasifullhet.

Om konsten i Huddinge

I Huddinge finns flera områden med konst. Du hittar offentliga verk i Vårby, Vårby gård, Flemingsberg och Huddinge centrum. I Huddinge och Flemingsberg finns flera konstverk, här kan du gå en konstrunda och upptäcka verk med olika form och uttryck. Konstverken i Huddinge är inköpta och placerade under olika tider i kommunens historia.