Besöksmål: Gzim och den frusna sjön

Kommun: Täby

Konstnär: Knutte Wester
Tillkomstår: 2012 (placering 2018)
Plats: Esplanaden i Täby centrum

År 2003 flyttade Knutte Wester sin ateljé till ett flyktingläger i Boliden. Det var ett projekt som drevs som en öppen ateljé. Där mötte han en nioårig pojke som hade flytt från Kosovo. Han hade flytt med sin familj för att det var krig. En stor del av sin uppväxt hade han tillbringat på olika flyktingläger i Europa. Den lille pojken lånade Knuttes kamera och filmade sig själv och sin ankomst till Sverige.  


©Knutte Wester/Bildupphovsrätt i Sverige 2019 Foto: Eva Dalin

Pojken bestämde sig direkt för att detta skulle bli hans plats på jorden, hans nya hem. Här i Boliden ville han bo. Han lärde sig att prata svenska så bra att han till och med pratade norrländska. Hans dröm var att bli fotbollsproffs. En vinterdag kom pojken till Knutte och sade att han hade något viktigt att berätta. Tillsammans gick de i väg och hamnade vid ett bänkbord vid en frusen sjöPojken satte sig på bordet med fötterna på bänken. Han berättade att han och hans familj skulle bli utvisade till Kosovo. Men det var först när han sa orden högt som han själv tycktes förstå innebörden av beskedet. Då kom tårarna. Liksom sjön var frusen, frös barnets drömmar till is. Minnet av pojken lämnade inte Knutte Wester. Åtta år efter händelsen vid sjön, 2011, gjorde han en skulptur med titeln “Gzim och den frusna sjön”. 

 Han säger så här: 
“Det är inte en skulptur av en person, utan av ett minne. En historia som tiden förvandlat till en metafor; vid den tiden då skulpturen tog form hade pojken flyttat och gått vidare i livet. Men nu fanns det andra människor, andra bänkar, och andra sjöar som frusit till is.”  

Skulpturen i Täby är den tredje skulpturen i Sverige av Gzim och den frusna sjön”. De andra finns i Västerås och Skellefteå. När medborgarna i Täby fick rösta om vilka konstverk de ville ha fick Gzim och den frusna sjön tillsammans med Svart knapp flest andel av rösterna. 60 % av de som röstade önskade ha Gzim i Täby centrum.  

Konstnär:
Wester, Knutte

close-icon