Guldporten

Guldporten

Konstnär: Björn Evensen

Tillkomstår: 1971

Material: Förgylld brons


Kommun: Solna

Besöksmålstyp: Offentlig konst

Adress: Johan Enbergs väg

Närmaste SL-hållplats: Västra skogen

Utsikt över gräs, vatten och hus genom en öppning mellan två gyllene block.

©Björn Evensen/Bildupphovsrätt 2023. Foto: Rebecka Walan.

Guldporten står uppe på höjden, i skärningspunkten mellan huskropparna i Västra skogen. Här finns en öppning med milsvid utsikt över Ulvsundaviken.

Skulpturen är så guldglänsande att den bländar. Precis som titeln anger är det en port. Det är en port som innehåller flera öppningar. Du kan gå igenom den på flera olika sätt. Från ena sidan eller andra sidan. Men porten möjliggör också flera sätt att se. Tittar du igenom den och blickar ut mot vattnet får du en vy, ställer du dig med ryggen mot vattnet en annan. Det finns också skåror i skulpturen som gör att du kan få ett utsnitt av natur och bebyggelse.

Björn Evensen har berättat att porten är ett motiv som följt honom genom livet. Här blir det tydligt att porten uppmanar besökaren att upptäcka, att själv finna nya öppningar och möjligheter.

Guldporten kom på plats 1971 i samband med att området Västra skogen växte fram. I skulpturen finns spår av människor som har ristat in namn och tecken under tidens gång.

Guldglittrande portal med öppningar som står i bostadsområde med flerfamiljshus.
©Björn Evensen/Bildupphovsrätt 2023. Foto: Rebecka Walan.

Om konsten i Solna

Här presenteras konst som framförallt är knuten till Solna centrum men också till Hagalund och Västra skogen. Konsten är i flera fall platsspecifik, det vill säga att den har koppling till den plats där den är placerad. Konstnärerna har tänkt till, ibland med ambitionen att mjuka upp, ibland med att väcka minnen till liv. I Solna byggs det som aldrig förr. Här har vi fått vår nya nationalarena och ett nytt shoppingcentrum. På 1970-talet revs det gamla Hagalund och ur det reste sig de ståtliga blå höghusen. Konsten är från olika perioder och andas av både minnen och nytänkande.