Fruset vatten

Fruset vatten

Konstnär: Lenny Clarhäll

Tillkomstår: 1994

Material: Rostfritt stål


Kommun: Botkyrka

Besöksmålstyp: Natur, Offentlig konst

Adress: Munkhättevägen 27

Närmaste SL-hållplats: Tumba pendeltågsstation

Glänsande och silverfärgade smala spröt som vidgar sig utåt upptill. Står på en sexkantig graderad plattform. Gröna träd bakom.

Lenny Clarhäll©/Bildupphovsrätt 2023 Foto: Jenny Bergensten.

Skulpturen glänser och spretar upp mot skyn. Den är placerad på en graderad sexkantig sittplats. Du möter konstverket när du kliver av pendeltåget och går mot bostadsområdet. Bakgrunden till verket var en tävling som tre konstnärer deltog i. Motiveringen till Lenny Clarhälls förslag var: 

”Den har ett stringent och vackert uttryck och hög konstnärlig kvalitet. Ett formmässigt tillskott till torget som kan ge en varierad upplevelse. Den tål klotter.”

Konstnären själv tänkte sig inget särskilt motiv, utan ville mera att skulpturen skulle vara ett festligt inslag på torget. Att skulpturen är placerad på är en sexkantig sittplats var också Lenny Clarhälls idé. Tanken är att man ska kunna slå sig ner och vila, och kanske prata med någon. Sedan ville han ha kulörta lyktor som lyste upp skulpturen på kvällen. Så blev det inte. Själv kallade han konstverket ’Kvasten’ men skrev att man skulle kunna tänka sig att det var fruset vatten. Nu står det på skylten intill att den heter ’Fruset vatten’.