Flöjtspelerskan

Flöjtspelerskan

Konstnär: Thomas Qvarsebo

Tillkomstår: 1986

Material: Brons


Kommun: Upplands-Bro

Besöksmålstyp: Musik, Människor, Offentlig konst

Adress: Bro centrum

Närmaste SL-hållplats: Bro centrum

En skulptur av en flicka i lång klänning som spelar flöjt.

©Thomas Qvarsebo/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Mattias Ek.

En flicka spelar på sin flöjt. Hon är klädd i lång klänning och skor. Håret är vågigt och räcker en bit ned på axlarna. Hennes armar är lyfta i flöjtspelarens så karakteristiska pose. Hon spelar med allvar och koncentration. Vad är det för melodi? Vem är hennes publik? De som besöker Bro centrum är förstås hennes mest självklara publik. Det kan vara svårt att med flöjtens toner överrösta trafik och ljud runtomkring, men försök att stanna upp och lyssna.

Det är Thomas Qvarsebo som har gjort skulpturen. Musiker är ett vanligt motiv i hans offentliga arbeten. Här finns både körer och kvartetter. Flöjtspelare finns på flera platser runtom i landet. Det är en fascinerande tanke att om hans musiker stod på samma plats skulle de bilda en hel orkester.

En flicka spelar på sin flöjt. Hon är klädd i lång klänning och skor. Håret är vågigt och räcker en bit ned på axlarna.
Flöjtspelerskan. ©Thomas Qvarsebo/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Mattias Ek.

Titta och hör Thomas Qvarsebo berätta om hur verket kom till

I konstnärens ateljé – Thomas Qvarsebo om Flöjtspelare.

Om konsten i Upplands-Bro

Konsten som presenteras i Upplands-Bro är koncentrerad till Kungsängen och Bro centrum. Här finns en samling verk av välkända konstnärer. En samling som är av olika material och har olika uttryck, från upphöjt allvar till humor och glädje. En glad gris och ett springande naturväsen är två exempel.