Flicka med ring

Flicka med ring

Konstnär: Asmund Arle

Tillkomstår: 1989

Material: Brons


Kommun: Huddinge

Besöksmålstyp: Människor, Offentlig konst, Sport

Adress: Huddinge centrum

Närmaste SL-hållplats: Huddinge

En skulptur av flicka som håller en metallring i sina händer. Träd, gräs och tegelhus bakom

Flicka med ring. ©Asmund Arle/ Bildupphovsrätt. Foto: Peter Bergman.

En flicka håller i en ring med sina händer. Hon står och hänger på ena höften och tittar genom ringen. Trots att det är en skulptur i brons kan vi se vilka kläder och vilken frisyr hon har. Vi kan också få en idé om hennes sinnesstämning. Hon är klädd i en klänning, den slutar precis ovanför knäna. När du går runt och tittar bakifrån ser du att håret hänger i en fläta på ryggen. 

En flicka håller en ring i sina händer.
Flicka med ring. ©Asmund Arle/ Bildupphovsrätt 2019. Foto: Peter Bergman.

Idén till den här skulpturen fick Asmund Arle när han var ute och promenerade i skogen och fick syn på några flickor som lekte med rockringar. Från början hade han tänkt att göra en flicka med en boll, men när han såg flickorna i skogen bestämde han sig för att istället göra en flicka med ring. Hon ser ut att vara i tio-årsåldern, men leken tycks ha avstannat. Hon tittar nedåt mot marken, som om hon funderar över något. Vad tror du att hon tänker på? 

Asmund Arle har sagt att han måste ha sett det han har skulpterat. Han hittade inte på fritt från fantasin, hans gestalter fanns på olika sätt lagrade i honom. Ett kännetecken för hans uttryck är att man kan se fingrarnas avtryck i skulpturen. 

Om konsten i Huddinge

I Huddinge finns flera områden med konst. Du hittar offentliga verk i Vårby, Vårby gård, Flemingsberg och Huddinge centrum. I Huddinge och Flemingsberg finns flera konstverk, här kan du gå en konstrunda och upptäcka verk med olika form och uttryck. Konstverken i Huddinge är inköpta och placerade under olika tider i kommunens historia.