Flash of genius

Flash of genius

Konstnär: Bigert & Bergström

Tillkomstår: 2002

Material: Plast, metall, neonrör, galon med mera


Kommun: Nacka

Besöksmålstyp: Konst som lyser, Offentlig konst

Adress: Dieselverkstaden

Närmaste SL-hållplats: Sickla allé

En stor glödlampa inomhus med en vit sittbänk runtom.

Flash of genius. ©Bigert & Bergström/ Bildupphovsrätt 2018. Foto: Rebecka Walan.

En stor glödlampa har intagit den övre foajén i Dieselverkstaden. Runt glödlampan finns en soffa att slå sig ner i.  När du sätter dig tänds lampan, och om flera personer sätter sig lyser den ännu starkare.

Liksom i de flesta verk av konstnärsduon Bigert & Bergström utgår konstverkets idé från platsen. Dieselverkstaden är en livlig mötesplats. Här finns bibliotek, konsthall, teater, restaurant och klättercenter och alldeles intill ligger en bio. Tidigare var det här en fabrik som producerade fartygsmotorer. Tillverkningen upphörde 1948.

Nu produceras istället idéer, och de kan leda till böcker, utställningar och föreställningar. Det är just idéerna bakom som Flash of genius visar på. Samtidigt är det en skulptur som främjar möten genom att du kan slå dig ner en stund. Många stämmer också möte här, kanske utan att tänka på att det är ett konstverk.  

En stor glödlampa inomhus med en vit sittbänk runtom.
Flash of genius. ©Bigert & Bergström/ Bildupphovsrätt 2018 Foto: Rebecka Walan.

Om konsten i Nacka

Här presenteras konst från olika delar av Nacka: Fisksätra, Sickla. Flera av konstnärerna har utgått från platsen där verken är placerade, de är med andra ord platsspecifika. Ibland handlar det om platsens historia, ibland om hur platsen används eller är tänkt att användas. Vare sig det handlar om en glödlampa som tänds när du sätter dig ner eller besöker en begravningsplats med upplysta former i stål, andas konsten omsorg om både besökare och plats.