Fiskarflicka

Fiskarflicka

Konstnär: Anna Gerge

Tillkomstår: 2023

Material: Betong


Kommun: Vaxholm

Besöksmålstyp: Människor, Natur, Offentlig konst

Adress: Ullbergs väg 3

Närmaste SL-hållplats: Busshållsplats Timmermansvägen

Skulptur av flicka som sitter med en båt i händerna.

©Anna Gerge/Bildupphovsrätt 2023. Foto: Rebecka Walan

Flickan är klädd i regnjacka och gummistövlar. Hon sitter på en sockel och dinglar med benen, uttrycket är tankfullt. I händerna håller hon en liten båt. Vad tänker hon på?

Konstnären Anna Gerge berättar om verket:

”Jag fick frågan i november 2022 om jag ville göra ett konstverk för den här platsen. Först visste jag inte alls vad jag skulle göra för något. Vad kan passa på den här platsen, tänkte jag. Så en dag vaknade jag och bara visste. Jag ska göra en fiskarflicka. Hon har varit ute och fiskat, kanske med sin mormor och morfar. Det är samtidigt en påminnelse om nuet och ställer frågan om hur vi har det med fisken i våra hav. Flickan kan vara från nutid eller dåtid. Jag vill inte skriva någon på näsan. Det kan vara 1919 eller 2019.”

Skulpturen är gjord av betong med alabaster i, alltså marmorkross. Rent praktiskt gick det till så att Anna Gerge gjorde en avgjutning av ett av barnbarnens regnjacka. Barnbarnet var inte så förtjust i proceduren, berättar hon. – Men jag ville ha det så autentiskt som möjligt. Gummistövlarna är också avgjutningar.

På baksidan av sockeln har Anna Gerge ristat in en fisk i betongen.

Bild av en fisk med bubblor på en grå botten.
©Anna Gerge/Bildupphovsrätt 2023. Foto: Rebecka Walan