Fåglarna i Handen

Fåglarna i Handen

Konstnär: Pye Engström

Tillkomstår: 1999

Material: Granit


Kommun: Haninge

Besöksmålstyp: Djur, Fontäner, Offentlig konst

Adress: Eskilsparken

Närmaste SL-hållplats: Söderbymalmsskolan

Fåglar av sten som sitter på stiliserades blad.

©Pye Engström/ Bildupphovsrätt 2022. Foto: Stockholms läns museum.

Skulpturgruppen är belägen i Eskilsparken i anslutning till dammen nedanför Amfiteateatern. Även om konstverket heter Fåglarna i Handen är det inte bara fåglar vi ser här. Björn- och kattliknade djur håller till vid kanten och ute i dammen simmar några fiskar. En bit bort i gräset är en större skulptur belägen. Former av blad täcker hela ytan. Ovanpå och inuti bladverket sitter små fåglar. Ett litet leende ansikte syns också. Enligt konstnären själv är det en syrenberså. Den som har fantasi kan höra fågelkvitter och drillar från den stiliserade busken. 

Stenskulptur med leende fåglar framför en damm.
Fåglarna i Handen. ©Pye Engström/ Bildupphovsrätt 2022. Foto: Rebecka Walan

Även om djuren är olika varandra är det lätt att förstå att de hänger ihop. Deras mjuka snälla uttryck och vänliga ögon är tillsammans med materialet granit en gemensam nämnare.

Fåglar av sten som sitter på stiliserades blad.
Fåglarna i Handen. ©Pye Engström/ Bildupphovsrätt 2022. Foto: Stockholms läns museum.

Från början fanns här ett annat konstverk av Gustav Kraitz. Det höll på att förfalla och han hade inget emot att ta bort det. Haninges stadsträdgårdsmästare Petra Lindvall ritade om dammen. Samtidigt planerades för ett nytt konstverk. Valet föll då på Pye Engström som skissade för platsen. Inför tillkomsten av konstverket besökte arbetsgruppen konstnären i hennes ateljé på Gotland. Skulpturgruppen Fredens rike i Huddinge av Pye Engström studerades också.

Ett signum för Pye Engströms skulpturer är att de är gjorda för att vi ska kunna känna på dem. Så är det också här. Konstnären har berättat att hon har arbetat på detta sätt sedan hon träffade en grupp barn med synnedsättning. Mötet med dem blev en vändpunkt i hennes konstnärskap.

Fåglarna i Handen anspelar på Handen som plats. Verket har blivit älskat av både stora och små. Den som plaskar i dammen har alltid en lekkompis tack vare de väna små djuren.

Om konsten i Haninge

Konsten som presenteras i Haninge är belägen i Handen, Brandbergen och Tungelsta. Flera verk har anknytning till platsen, dess historia eller invånare. Haninge följer enprocentregeln vilket betyder att en procent avsätts för offentlig konst vid nybyggnation. Spännvidden av uttryck och tekniker är påfallande. Här finns mycket att upptäcka, uppleva och lära. Den offentliga konsten kan bli en spännande ingång till kommunens historia. Men varje konstverk rymmer också en hel värld som var och en upplever på sitt sätt.

Ta gärna med dig en vän när du går på konstvandring. Att samtala om konsten gör att vi se mer. Både av konsten och varandra.