Besöksmål: Fåglarna i Handen

Kommun: Haninge

Konstnär: Pye Engström
Tillkomstår: 1999
Material: Granit

Skulpturgruppen är belägen i Eskilsparken i anslutning till dammen nedanför Amfiteateatern. Även om konstverket heter Fåglarna i Handen är det inte bara fåglar vi ser här. Björn- och kattliknade djur håller till vid kanten och ute i dammen simmar några fiskar. En bit bort i gräset är en större skulptur belägen. Former av blad täcker hela ytan. Ovanpå och inuti bladverket sitter små fåglar. Ett litet leende ansikte syns också. Enligt konstnären själv är det en syrenberså. Den som har fantasi kan höra fågelkvitter och drillar från den stiliserade busken. 

Stenskulptur med leende fåglar framför en damm. Trä©Pye Engström/Bildupphovsrätt 2022 Foto: Stockholms läns museum

Även om djuren är olika varandra är det lätt att förstå att de hänger ihop. Deras mjuka snälla uttryck och vänliga ögon är tillsammans med materialet granit en gemensam nämnare.

Fåglar av sten som sitter på stiliserades blad.©Pye Engström/Bildupphovsrätt 2022 Foto: Stockholms läns museum

Från början fanns här ett annat konstverk av Gustav Kraitz. Det höll på att förfalla och han hade inget emot att ta bort det. Haninges stadsträdgårdsmästare Petra Lindvall ritade om dammen. Samtidigt planerades för ett nytt konstverk. Valet föll då på Pye Engström som skissade för platsen. Inför tillkomsten av konstverket besökte arbetsgruppen konstnären i hennes ateljé på Gotland. Skulpturgruppen Fredens rike i Huddinge av Pye Engström studerades också.

Ett signum för Pye Engströms skulpturer är att de är gjorda för att vi ska kunna känna på dem. Så är det också här. Konstnären har berättat att hon har arbetat på detta sätt sedan hon träffade en grupp barn med synnedsättning. Mötet med dem blev en vändpunkt i hennes konstnärskap.

Fåglarna i Handen anspelar på Handen som plats. Verket har blivit älskat av både stora och små. Den som plaskar i dammen har alltid en lekkompis tack vare de väna små djuren.

Konstnär: Pye Engström

close-icon