Beskyddare

Beskyddare

Konstnär: Ernst Billgren

Tillkomstår: 1995

Material: Brons, guldmosaik


Kommun: Solna

Besöksmålstyp: Djur, Offentlig konst

Adress: Intill Centralvägen

Närmaste SL-hållplats: Solna centrum

En skulptur av hjort i glittrig mosaik ligger på en fyrkantig sten som är omgiven av träd, gräs och hus.

Beskyddare. ©Ernst Billgren/ Bildupphovsrätt 2012. Foto Elisabeth Boogh.

Mitt bland fotgängare, cyklister och biltrafik ligger en gyllene hjort och blickar ut över stadslandskapet. Intill skulpturen står en lind och i bakgrunden skymtar stadshuset. Ernst Billgrens skulptur har fått en strategisk placering intill Centralvägen som leder in till Solna centrum.

En skulptur av hjort i glittrig mosaik ligger på en fyrkantig sten som är omgiven av träd, gräs och hus.
Beskyddaren. ©Ernst Billgren/ Bildupphovsrätt 2012. Fotograf: Elisabeth Boogh.

Hjorten vakar majestätiskt över infarten till Solna med sitt gröna bronshuvud och kropp av guldmosaik. Som sällskap har han bredvid en räv i en kruka som nyfiket sticker upp sitt huvud. På sockeln hittar du fyra bilder i mosaik som föreställer skogens djur och fåglar i silhuett mot en stämningsfull kvällshimmel.

Ernst Billgren har berättat att skulpturgruppen föreställer en vilande väktare/beskyddare som från sin lilla kulle har en bra utblick in mot Solna centrum. Likt gamla tiders väktare vid stadens portar håller den ett beskyddande öga på solnaborna.

Beskyddare bildar tillsammans med den omgivande stadsbilden en stämning som liknar den som finns i BiIlgrens målningar, där skogens vilda djur och växter kliver in i människans ordnade vardagsrum. Samma krock med natur och kultur uppstår när den glänsande hjorten ses mot stadshusets betongskrapa och gatans trafik. Med upphöjt lugn håller hjorten koll på både trafik och människor.

Om konsten i Solna

Här presenteras konst som framförallt är knuten till Solna centrum men också till Hagalund och Västra skogen. Konsten är i flera fall platsspecifik, det vill säga att den har koppling till den plats där den är placerad. Konstnärerna har tänkt till, ibland med ambitionen att mjuka upp, ibland med att väcka minnen till liv. I Solna byggs det som aldrig förr. Här har vi fått vår nya nationalarena och ett nytt shoppingcentrum. På 1970-talet revs det gamla Hagalund och ur det reste sig de ståtliga blå höghusen. Konsten är från olika perioder och andas av både minnen och nytänkande.