Beatrice

Beatrice

Konstnär: Lennart Jonasson

Tillkomstår: 1985

Material: Brons, rostfritt stål


Kommun: Täby

Besöksmålstyp: Offentlig konst

Adress: Mellan Tibble kyrka och sportcentrum

Närmaste SL-hållplats: Tibbleskolan

En cirkel med små kulor placerade i mitten.

Beatrice. ©Lennart Jonasson/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Mattias Ek.

Lennart Jonassons skulptur Beatrice är placerad i Täby centrum utanför Tibble kyrka. Skulpturens form och utseende samspelar med Tibble kyrkas moderna arkitektur. Även till innehållet har skulpturen ett andligt eller gudomligt budskap. Den är en sammanfattning av konstnärens upplevelser av “Den gudomliga komedin”, skriven av Dante Alighieri i början på 1300-talet.

En cirkel av metall med små kulor placerade i mitten på en hög smal form. Byggnader och människor i bakgrunden.
Beatrice. ©Lennart Jonasson/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Mattias Ek.

I verket skildras Dantes vandring genom helvete, skärseld och upp i Paradisets himlarymd där han får träffa sin ungdomskärlek Beatrice. Täby kommun delar årligen ut ett kulturpris för betydelsefull gärning inom kulturlivets område i kommunen. Priset består av en liten “Beatrice” bronsstatyett.

Om konsten i Täby

I Täby är konstverken koncentrerade till Täby centrum. Här kan du gå en konstrunda på en timme eller en halvtimme. Kanske vill du ta en fikapaus efter att ha kikat på några av verken för att sedan fortsätta turen. Är det vackert väder och under sommarhalvåret kan det vara trevligt att ha med sig en fikakorg och slå sig ner i Vänortsparken bland djurskulpturer och växtlighet.  

Bakgrunden till att det finns så rikt med konst i Täby centrum beror på ombyggnaden som satte igång 2007 och blev klar 2018. Invånarna fick nya bostäder och ett nytt stort torg. I samband med ombyggnationen planerades det också för ny offentlig konst.

Arbetet med att hitta konstnärer började 2011. En jury bestående av tjänstemän från Kultur -och fritid och Samhällsutvecklingskontoret, politiker från Stadsbyggnadsnämnden och Kultur- och Fritidsnämnden samt en utomstående konstkonsult tillsattes. Juryn beslutade att köpa in färdiga verk till kommunen.

Utifrån de intresseanmälningar som kom in gjordes ett urval. Urvalet presenterades i tidningen Mitt i Täby där läsarna ombads rösta på sina favoritverk. Vinnarna är de som du nu kan se i centrum.