The return

The return

Konstnär: Pia Lena-Andersson och Peter Thuvander

Tillkomstår: 2009

Material: Blandteknik, stål och aluminium


Kommun: Botkyrka

Besöksmålstyp: Offentlig konst

Adress: Närmaste adress: Stökhagsvägen 1

Närmaste SL-hållplats: Fittja tunnelbanestation

En rosa skulptur med två runda ögon, ben och med armar som pekar rakt ut. Den står i en slänt i skuggan av ett lövträd.

Pia Lena Andersson©/Bildupphovsrätt 2023 Foto: Jenny Bergensten.

Bland träden i slänten upp mot tunnelbanan finns 18 färgglada skulpturer som verkar vara på väg till skolan. Vissa är mitt i ett kliv, andra står still. Några är placerade i grupper, andra står för sig själva. Figurerna är blåa, gröna, gula, rosa, svarta och vita. De har ungefär samma form. Kropparna är fyrkantiga som också är huvud, med två hål till ögon. Armarna pekar rakt ut mot sidorna. De två benen är på en del figurer långa och på andra korta. En del är större, andra är mindre. Deras olika uttryck leder tanken till att var och en av oss är olika men ändå hänger ihop.

Skulpturerna återfinns i en målning i skolans matsal. Målningen är utformad som en serie med gåtor och historier som kretsar kring karaktärerna utomhus.

Figurerna är inspirerade av bland annat filmer och dataspel men även mytologiska berättelser om bland annat Stonehenge i England och Ale stenar i Skåne.

Vad tänker du om figurerna i backen? Hur går de? Fort eller långsamt? Hur låter de om de skulle kunna prata? Och hur känner de sig?